Han är nyckeltränaren i jakten på 90 miljoner

Timo Nurmos är ute efter storslam på Solvalla

TRAV

Timo Nurmos blir tränarchampion på Solvalla i år.

Inför Superjackpoten på V75 är han glödhet med flera intressanta hästar.

– B.B.S.Bigtrade är klart bästa chansen, säger Nurmos och spikar sig själv i det officiella tipset Fem tippar V75.

Foto: KANAL75
Timo Nurmos.

Förra onsdagen dominerade han tävlingarna med fyra segrar inom V64. Det är inte omöjligt att det blir storslam även den här veckan.

Nurmos är nyckelperson i Superjackpoten där en ensam vinnare kan ta hem 90 miljoner kronor på V75.

– Det är bra form i stallet nu och vi har haft ett fint år med flera framgångar i storloppen. Jag är mycket nöjd med säsongen, säger Timo Nurmos vars hästar har sprungit in närmare 25 miljoner kronor.

Det är också rekord vad det gäller inkört till stallet under ett år.

"Min största vinst i Sverige"

Vad som dock är mest anmärkningsvärt är att det är tronskifte i championligan på Solvalla. Timo Nurmos blir tränarchampion i år och puttar ner Stig H Johansson till andraplatsen efter många herrans år. Inför onsdagens tävlingar har Nurmos-tränade hästar vunnit 119 lopp på Solvalla hittills i år. Stig H:s hästar har tagit 100 segrar. I prispengar räknat enbart på Solvalla har Nurmos hästar tjänat 13,5 miljoner kronor och Stig H:s har sprungit in 11,6 miljoner.

– Att bli tränarchampion på Solvalla är min största vinst i Sverige. Det är lika stort som när jag blev årets tränare för två år sedan. Jag tycker att det är större än segrarna i både Derbyt och Kriteriet. Tidigare år har det varit omöjligt att slå Stig H. Jag är stolt över att ha lyckats, säger Nurmos som dock poängterar att Stig H fortfarande har en teoretisk chans med tre tävlingsdagar kvar...

"Jag måste vara optimist"

På onsdag ligger all fokus på den extra V75-omgången på Solvalla. Den nye championtränaren ser ut att ha det väl förspänt på förhand. Nurmos selar ut åtta hästar på V75 och så här säger han sina chanser.

– Klart bästa chansen är B.B.S.Bigtrade (V75-7). Det är en jättefin häst som vann flera V75-lopp förra året innan han tyvärr fick en gaffelbandsskada. Han hade varit borta i över ett år innan han gjorde comeback senast. Jag var jättenöjd med hästen då han fick ett snällt lopp men spurtade bra till slut. Det var en perfekt genomkörare och han har känts fräsch och fin i jobben efteråt. Han är snabb från början och har fått bra läge. Jag måste vara optimist och tror på en bra vinstchans. Det blir även barfota runt om som senast.

"Ingen är helt borta"

– Näst bästa chansen är inte alldeles enkel att säga. Det finns flera som kan vara med i striden med lite tur. Egentligen är det ingen häst som jag har med på V75 som är helt borta, säger han.

Här kommenterar Timo Nurmos sina övriga V75-hästar.

– Global Jewel (V75-1) galopperade i debuten så vi fick ingen värdemätare på var hon står för dagen. Hästen hade en del problem när hon kom till oss men har sedan tränat bättre och bättre. Lite svårbedömd och jag ligger lågt ifrån det här dåliga läget. Hon har också i tidigare regi visat att hon behöver ha lite hjälp på vägen.

– Nicke Palema (V75-2) fick ett tufft lopp från sitt dåliga spår i comebacken. Men hästen kändes fin och har känts ännu bättre efteråt i träningen. Jag gillar honom och från det här läget kan han vara intressant. Jag tror att han kommer att göra ett bra lopp.

"Bättre form än raden"

– Trackstar (V75-2) har en missvisande resultatrad och jag tycker att formen är klart bättre än så. Han har haft dåliga lägen och fått tuffa lopp. Hästen tränar bra och är inte helt borta trots spåret.

– Go On Top (V75-4) hade varit ifrån lite och vilat inför senaste starten. Han fick ett ganska tufft lopp då och var ursäktad. Annars är det här en stark häst som tål att göra lite jobb själv. Han kommer att vara bättre nu och är inte chanslös med lite tur på vägen.

– Virago Hebre (V75-5) tränar riktigt bra och det känns som att han kommer att göra en bra prestation här. Den långa distansen gillar han eftersom hästen är stark. Senast fick han ett för tufft lopp och han fick vila lite efteråt. Jag tycker att han ska räknas som en av de bättre chanserna efter B.B.S.Bigtrade.

- Jagmi (V75-6) gjorde ett riktigt bra lopp senast då hon spurtade bra över upploppet. Hon hade vilat lite inför den starten och går säkert framåt formmässigt. Bra läge nu för en gångs skull då hon nästan alltid har haft bakspår eller dåliga lägen. Senast Björn körde henne från framspår var hon snabb ut. Jag tror att hon gör en bra insats och hon kan vara med i den främre träffen.

– Carmenere (V75-6) vann från ledningen senast och hade lite sparat i mål. Fick vila lite därefter och har sedan tränat på kontinuerligt. Hästen känns fin men är lite missgynnad av bakspåret här då hon är så startsnabb. Hon får smyga med och jag tycker att mina hästar är jämnbördiga i loppet.

Michael Carlsson/KANAL75