"Trav är bättre än fotboll och hockey"

Sofia Wistam om RIX-allsvenskan, travspelandet och succéserien Wipeout

Foto: Henric Lindsten
Den kända programledaren Sofia Wistam har köpt en RIX-andel i stall Jämtland. ”Det är en kul grej och tävlingen har blivit en supersuccé”, säger hon.
TRAV

Hon är inte speciellt travintresserad.

Ändå har den kända programledaren Sofia Wistam, 43, köpt in sig på en andel i RIX-allsvenskan.

– Det är en kul grej, säger hon.

Sofia Wistam är ett välkänt namn inom tv-branschen. Hon slog igenom i tv-rutan i det populära barnprogrammet Soff-i-propp, som hon var programledare för i tre år.

Genom åren har hon varit progamledare för bland annat Fame Factory, Top Dog, Sveriges smartaste barn och i våras ledde hon Kanal 5:s succé Wipeout.

Dessutom jobbar hon på Rix FM.

– Jag jobbar otroligt mycket ibland. Ibland kan det bli 100 timmar i veckan. Men det där går i perioder, säger Sofia Wistam.

Varit på Solvalla

RIX-allsvenskan blev en stor succé under året och till nästa säsong, som börjar i vår, såldes andelarna slut på knappt två dagar. Tävlingen har lockat många som normalt inte är travintresserade.

En av dem är Sofia Wistam.

– Jag är inte speciellt intresserad men har i alla fall varit på Solvalla ett par gånger. Och då hade jag roligt. Tävlingsinstinkten vaknar till liv lite då, säger Sofia Wistam.

Och fortsätter.

– Jag är ingen sporttjej överhuvudtaget. Men trav är betydligt roligare än fotboll och ishockey. Trav är väldigt mycket mer konkret och det går fort. Det gillar jag. Och många av hästarna är fina att kolla på.

Och vem tycker du är snygast av de manliga kuskarna?

– Haha, jag känner inte igen någon så jag kan tyvärr inte nämna någon speciell. Det var ju synd, säger Sofia och skrattar.

Varför tror du att RIX-allsvenskan har blivit en sådan succé?

– Det blir liksom en grej som man pratar om. Det är kul när många som man känner också har en andel i ett stall. Då är det extra roligt att följa hästarna.

– Det här är ett bra sätt för att locka in nya målgrupper till sporten. Framför allt fler tjejer behövs eftersom travet är väldigt mansdominerat.

Spelar ibland

Har du vunnit något på trav?

– Nej, inget speciellt men det är roligt att spela lite för små summor.

Sofia Wistam köpte en RIX-andel i stall Jämtland – där Daniel Wikberg är tränare.

– Jag var lite seg så det fanns inte så många stall kvar att välja mellan. Men jag har släkt och vänner i Jämtland så det passar ju bra att jag är med där.

Den närmaste tiden lär det inte bli något nytt besök på Solvalla. Strax innan nyår åker Sofia Wistam till Argentina i fem veckor för att spela in en ny säsong av Wipeout.

– Wipeout blev en riktig succé. Det ska bli roligt att göra en till säsong. Sen är det skönt att komma bort från Sverige när det är så mörkt här. Men det är jobbigt att vara ifrån mina barn så länge, säger Sofia Wistam.

FAKTA

De har valt RIX-häst

Halland: Stefan Persson – Gitano (hingst)

Stall Botnia: Susanne H Osterling – Lindy's Princess (sto)

Skaraborg: Ulf Stenströmer – Mr Jeowill (hingst)

Östergötland: Diederik Meilink – Costinha (sto).

Örebro: Åke Lindblom – Coralls Humbug (valack)

Gästrikland: Olle Alsén – Kassandra Tilly (sto)

Kalmar/Gotland: Niklas Robertsson – Kite Face (sto)

Skåne: Thomas Uhrberg – Keep It Face (sto)

Uppland: Glen Norman – Teldar Paper (hingst)

Västernorrland: Roger Persson – Star Brodde (hingst)

ARTIKELN HANDLAR OM