”Är helt makalöst”

Kallblodskungen gjorde sin allra sista start – vann överlägset

Foto: ALN
Järvsöfaks går i mål för sista gången.
TRAV

Järvsöfaks gjorde sin sista start i karriären.

Då utklassade han motståndarna ännu en gång och hyllades av Rommepubliken.

– Det är helt makalöst, säger tränaren och kusken Jan-Olov Persson efter segern.

Kallblodskungen Järvsöfaks gjorde sin sista start i karriären vid måndagens tävlingar på Romme. Redan under defileringen hyllades hästen då han travade in på banan till låten The Final Countdown. En strålkastare följde hästen över banan.

Loppet blev en enkel match och efter 1 400 meter kunde han enkelt komma till ledningen. Väl i täten ryckte han undan och över upploppet var han så gott som ensam. Hästen vann ännu en gång med flera längder.

Tränaren Jan-Olov Persson var rörd efter segern och det sista loppet för hans stjärna. I vinnarcirkeln möttes de av publiken och flera fotografer.

– Det är helt makalöst. Det här är fantastiskt arrangerat av Romme. Det är så mycket folk här, säger Jan-Olov Persson.

– Det har varit en makalös karriär. Innan loppet hoppades jag att det skulle bli bra. Det gick ju jättebra och vi tog seger 201, säger Persson.

Han berättar att hästen blev lite fundersam över strålkastaren som följde honom innan loppet.

– Han skyggade lite när han såg sin egen skugga.

På turné

Nu väntar avelsarbete för hästen och även några uppvisningar. I samband med V75 Mästaren på Åby den 23 januari kommer Järvsöfaks hyllas för sina 48 V75-segrar .

– Järvsöfaks är folkets häst och under nästa år kommer vi att ge oss ut på några mindre turnéer så att alla hans fans får chans att klappa om honom. I Göteborg kommer han förutom på Åby att vara i köpcentret Nordstan torsdagen den 21 januari säger Jan-Olov Persson till Atg.

Efter loppet berättade Bente Sandström, nämndsordförande i Hudiksvalls kommunstyrelse, att kommunen under våren kan fatta ett beslut att namnge en gata eller plats i kommunen till Järvsöfaks ära.

Söndagen den 24 januari visar TV4 en nyinspelad dokumentär om Järvsöfaks. Och veckan efter kommer nyutgåvan av boken ”Järvsöfaks - Sagan om kallblodskungen”.