Åke: Jag flyttar om fem-sex år

Åke Svanstedt berättar om flytten till USA

Foto: KANAl75
Åke Svanstedt
TRAV

Åke Svanstedt har haft ett mycket framgångsrikt år på travbanorna.

Nu avslöjar han mer om sina framtidsplaner.

– Det är definitivt att jag kommer att flytta till USA. Att träna unghästar i Florida har alltid varit en dröm.

Åke Svanstedts stall har i år sprungit in 43,2 miljoner kronor – vilket är nytt rekord. Det tidigare hade Stig H Johansson från år 2002 med 42,8 miljoner.

Svanstedt har tagit 322 tränarsegrar och har därmed raderat ut Kari Lähdekorpis tidigare rekord som löd på 320 segrar under ett år.

Dessutom har Axevallatränaren tagit 47 segrar som tränare inom V75 – även det ett nytt rekord.

– Jag är väldigt glad och stolt över de här rekorden. Jag trodde inte att det skulle gå för några månader sedan men hästarna har fortsatt att tävla bra.

Själv har Åke Svanstedt en hel del planer för framtiden. Tillsammans med storhästägaren Karl-Erik Bender, Stall Palema, har han köpt en gård i Florida. Där håller man nu på och bygger nya stallar, rakbana och rundbana.

”Alltid varit en dröm”

– Gården ligger i Vero Beach och är ett lugnt samhälle bara 15 minuter från havet. Det har tidigare varit en gård för ridhästar men nu anpassar vi den för travhästar.

– Jag kommer själv att flytta till USA om fem-sex år för det har alltid varit en dröm att få träna unghästar i Florida. Det skulle vara skönt att få avsluta karriären med några år i ett behagligare klimat och inte ha så många hästar i träning.

Svanstedt kommer närmast att åka dit på tre veckors semester över nyår.

När det gäller domen i rättegången angående djurplågeri som kommer på tisdag vill inte Åke Svanstedt kommentera.