Varför accepterar så många Åkes fusk?

TRAV

Alla är tysta i klassen.

Jag kan omöjligt hålla käft.

Svanstedt har fuskat och är lika skyldig som Ben Johnson, Mühlegg och finska skidlandslaget.

Bye bye Åke, om ni frågar mig.

Det blev knäpptyst i de aktivas led. När domen mot Åke Svanstedt och hans kumpaner föll förra veckan sa ingen något av värde. ”Inga kommentarer”, ”Måste läsa hela domen först”, ”Skönt att det bara var ett brott mot djurskyddslagen, inte djurplågeri”, ”Tror inte att det får några konsekvenser för travsporten”, ”Puh, nu är det över, nu kan vi gå vidare”, ”Stackars Åke”.

Så lät det, alla ville stryka ett streck. Börja om. En ny start för trav-Sverige. Och det är väl egentligen en god tanke. Grisföseri är inget vi vill förknippas med, även om Kolgjini har rätt när han säger att hästarna har det oförskämt bra om man jämför; det finns inga travhästar som äter på varandra i hagarna.

Men grisföseri tar travsporten tillbaka till grottgubbestadiet, till ruta ett.

Prestationerna säger allt

Svenska travhästar mår ändå bra. Jag vet det. De är mer omhuldade än de flesta husdjur. Skötarna älskar dem som små bebisar. Tittar man på Svanstedts hästar ser man att de också mår fint, det finns inget som tyder på annat. Deras prestationer säger allt.

Det jag inte kan begripa är att så många stillatigande accepterar att Åke Svanstedt uppenbarligen fuskat. Han verkar dessutom ha satt det i system, under en längre tid. Kung Åke var ingen kung, han var tydligen en samvetslös person som blåste sina konkurrenter. För mig är det helt otroligt att ingen tycker det är för jävligt.

Om jag vore en travtränare som kämpat med mina hästar och dagligen fått stryk av en som fuskat skulle jag… bli irriterad. Ärligt talat, jag skulle bli skogstokig och kräva huvuden på fat.

Lovsången har tystnat

Vad säger då alla de som hyllat Svanstedt genom åren? Inget, lovsången har tystnat. De kommer inte till hans undsättning men har också svåra problem att välja orden. De tittar åt ett annat håll, visslar lite, byter samtalsämne. Joråsåatt...

Två av Svanstedts stora hästägare, Karl-Erik Bender och Torvald Palemas ägare, Jan Folgård, hotar med att lägga av om domen står fast. Hej då bojs, hur tänkte ni där egentligen? Gillar ni fusk, bara det gagnar er? Är det okej att använda grisfösare? Många undrar nog.

FAKTA

Veckans tips

1. 5 Magellan Bay (Solvalla, V64-5)

Formstark spurtare. Kuskplus. Givet vinstbud.

2. 1 Västerbostreetlite (Solvalla, V64-6)

Ruskigt bra senast. Blir livsfarlig med fritt fram.

3. 1 Benetton P. (Solvalla, V64-2)

Perfekt uppgift. Måste ha toppchans härifrån.

Micke Nybrink