Kuskduellen

Adielsson VS Goop – i kväll avgörs Solvallaligan

Foto: Kanal 75
Erik Adielsson och Björn Goop.
TRAV

Den ene vinner Allsvenskan.

Den andre V75-ligan.

På onsdagen går tredje och avgörande ronden i årets tungviktsmöte på travbanorna.

Björn Goop och Erik Adielsson slåss om vem som är kung på Solvalla.

Med sitt frenetiska tempo som landets mest idoge kusk och en bra bit över 2 000 starter per säsong har Björn Goop åter stått i en klass för sig i den allsvenska körsvensligan. Med några dagar kvar av säsongen ser han ut att landa strax under fjolårets resultat på 388 segrar inom landets gränser.

När det är riktigt allvar på lördagarna har det emellertid varit Erik Adielsson som regerat och på annandagen säkrade han titeln i den minst lika prestigefyllda V75-ligan.

1–1 ännu så länge alltså och på onsdagen går de båda kuskgiganterna sin sista rond för året då årets Solvallachampion ska koras.

Bräcklig ledning

Björn tog titeln av Erik 2007 och försvarade den i fjol. Inför säsongsavslutningen har han också kopplat ett till synes järngrepp med 96 segrar mot 92.

Men den som skrapar lite på ytan upptäcker snabbt att det ändå finns förutsättningar för en match in på målsnöret. Björn kör nämligen blott fem hästar under kvällen, de flesta från svåra utgångslägen och ser inte alls ut att ha lika utpräglade vinstchanser som brukligt.

Erik å sin sida har åtta uppsittningar inklusive ett par blytunga V64-favoriter i färske V75-vinnaren Prince L. och segermaskinen Ronda Brick.

Fler andraplatser

Och eftersom Adielsson har fler andraplatser att luta sig mot behöver han "bara" nå upp jämsides för att återta landets viktigaste banchampionat.

Så det är långt från säkert att årets kung hinner koras med pompa och ståt, champagne och applåder. Förmodligen avgörs det inte förrän mörkret är som tätast, temperaturen som lägst, tv-kamerorna har slocknat och publiken gått hem – i lopp 11, årets allra sista på Solvalla.

Robin Johansson/Kanal 75