Åke: Känner mig förföljd

Efter domen – nu talar Åke Svanstedt ut

Foto: ALN
TRAV

För en vecka sedan blev travtränaren Åke Svanstedt fälld för brott mot djurskyddslagen.

För TT ger han sin första intervju och kommenterar domen som blivit mycket uppmärksammad.

– Vi kommer att överklaga, jag vill ha en friande dom eftersom jag är oskyldig, säger Svanstedt.

2009 är ett årtal som Åke Svanstedt aldrig kommer att glömma. På det sportsliga planet har det gått bättre än någonsin men på det personliga har det varit hans svåraste.

I slutet av maj blev Svanstedt åtalad för anstiftan till djurplågeri. Enligt åklagaren skulle Svanstedt ha gett order till två av sina anställda att använda grisfösare på flera av stallets hästar.

Efter en fem dagar lång rättegång i Lidköping i slutet av november kom domen där tingsrätten ansåg honom skyldig till brott mot djurskyddslagen. Han dömdes till 60 dagsböter och totalt böter på 17 400 kronor.

– Även om man försökte förbereda sig på det värsta så blev jag ändå väldigt besviken. Det var tufft dagen efteråt.

– Men efter att ha läst domen så är det ju en del som är till fördel för mig. Bland annat att man sänkt det från djurplågeri till brott mot djurskyddslagen. Vi kommer dock att överklaga för jag vill ha en friande dom.

När TT talar med Åke befinner han sig på sin årliga vintersemester i Florida. Han går runt på träningscampen som han håller på att bygga tillsammans med hästägaren Karl-Erik Bender.

– Det är jäkligt skönt att vara här, jag trivs när det är varmt. Har alltid haft en dröm om att träna ett mindre antal hästar i USA. Snart är gården klar, boxar och banor ska byggas i vinter och vi kommer att ha plats för 93 hästar, nästa år ska vi börja hyra ut till andra tränare.

När kommer du att flytta till USA?

– Det kommer att dröja länge och jag kan inte säga något exakt. Jag har ett så otroligt bra stall hemma på Bjertorp med 200 hästar och har för första gången en kölista. De kommer att få dras med mig rätt länge till i Sverige (skratt).

Vad har varit jobbigast under året?

– Det är jakten på mig i media. Ibland tror man att det rört sig om ett mordåtal, så har jag känt det. Och så alla uppdiktade saker som till exempel att jag skulle fly till USA och bli tränare här om jag skulle bli fälld. Sedan anser jag mig förföljd av vissa, det verkar som om dom hatar mig något oerhört. Jag kan säga att jag inte läst så många tidningar det senaste året.

Och vad har varit det bästa under 2009?

– Att hästarna har gått så bra, det har varit skönt att gå ner till stallet varje morgon och jobba och inte tänka på annat. Jag har satt fyra rekord, mest inkörda pengar och segerrikast på både V75 och i landet. Det kan bli totalt 44 miljoner till stallet i år och det kunde man ju aldrig tro. Stig H Johanssons rekord på 42 har känts oslagbart. Jag måste också berömma personalen som gjort ett fantastiskt jobb under hela året.

TT/Stig Lindmark

ARTIKELN HANDLAR OM