Avslöjandet som skakade sporten

TV4:s avslöjande om Åke Svanstedt som slutade med rättegång

TRAV

2009 har varit ett händelserikt år.

Nu gör Trav365 en topplista på årets största snackisar.

Fram till nyårsafton får du två nya snackisar varje dag.

Etta på listan hamnar Åke Svanstedt-fallet.

Travtränaren Åke Svanstedt har haft ett fantastiskt år på travbanan men utanför banan har det varit betydligt tyngre för 51-åringen.

Här är fallet från de första anklagelserna till domen:

Det började redan i november 2008 då ett anonymt vittne trädde fram i TV4:s Kalla Fakta. Personen, som tidigare jobbat hos Åke Svanstedt, påstod att stjärntränaren använt el, så kallad grisfösare, på sina hästar.

Den 17 december 2008 tar polis och åklagare hand om anklagelserna och samtidigt kontaktar Åke Svanstedt stjärnadvokaten Leif Silbersky som ska hjälpa travtränaren. Samma dag träder två före detta anställda, Disa Zetterman och Tomas Pettersson, fram i TV4:s Kvällsöppet och berättar om hur de sett hästar fått elchocker hos Åke Svanstedt.

– Svanstedt sade att det var bättre att ge dem en stöt än att slå dem. De satte på hästen en annan typ av utrustning och körde med hästen sedan. Det är en speciell typ av utrustning, med en slagjord, berättade Disa Zetterman i direktsändning.

Dagen efter Kvällsöppet beslutade STC att ge Åke Svanstedt körförbud efter misstankarna om djurplågeri men några dagar senare, den 23 december, hävdes körförbudet.

I mars 2009 delgavs Carl Johan Jepson, tidigare anställd hos Svanstedt, och Glenn H Persson, försteman i Svanstedts stall, för misstanke om djurplågeri.

Den 27 mars träder ett nytt vittne, Line Nejsborg, fram och berättar om grisfösning. Line Nejsborg berättar för Travronden om hur hon sett Glenn H Persson strömma en häst. Line Nejsborg arbetade som skötare hos Svanstedt under 2003.

Den 26 maj väcks åtal mot Åke Svanstedt, förstemannen Glenn H Persson och lärlingen Carl-Johan Jepson. Svanstedt åtalas för anstiftan till djurplågeri alternativt för brott mot djurskyddslagen. Carl Johan Jepson åtalas för djurplågeri och Glenn H Persson åtalas för medhjälp till djurplågeri samt övergrepp i rättssak. Persson ska ha hotat ett vittne med Hells Angels.

Den 25 november inleds rättegången i Lidköpings tingsrätt mot Åke Svanstedt, Glenn H Persson och Carl-Johan Jepson. Förhandlingarna pågår i fem dagar.

Tre veckor efter den uppmärksammade rättegången mot Åke Svanstedt föll domen.

Åke Svanstedt dömdes för anstiftan till brott mot djurskyddslagen. Straffet blev 60 dagsböter á 290 kronor. Åtalet gällande anstiftan till djurplågeri ogillades.

Carl Johan Jepson, som arbetade i Åke Svanstedt stall för några år sedan, dömdes för två fall av brott mot djurskyddslagen. Påföljden blev 60 dagsböter á 230 kronor.

Åke Svanstedts försteman, Glenn H Persson, dömdes för två fall av olaga hot och ett fall av medhjälp av brott mot djurskyddslagen. Straffet blev 60 dagsböter på 150 kronor.

Fram till den 12 januari 2010 har Åke Svanstedt, Carl Johan Jepson och Glenn H Persson på sig att lämna in sin överklagan. Men redan nu har Åke Svanstedts advokat, Leif Silbersky, lämnat in en överklagan.

Silbersky yrkar på att att hovrätten ska ändra domen i sin helhet och befria Svanstedt från återbetalningsskyldighet av rättegångskostnader.

”Det finns synnerliga skäl till att pröva hans överklagande eftersom Svanstedt, som tingsrätten har antecknat, riskerar yrkesförbud helt eller delvis om tingsrättens dom inte ändras”, skriver Silbersky i överklagan.

Glenn H Persson och Carl Johan Jepson har ännu inte lämnat in någon överklagan.