”Roliga drag som är helt bortglömda”

”Timo” bjuder på sina idéer

TRAV

Jan Timonen har 30 års erfarenhet av trav och har varit delaktig i ett tiotal miljon­vinster på V75.

Travskribenten har specialgranskat jackpottomgången på V75 och bjuder på sina bästa tips.

– Det finns ett par riktigt ­roliga drag som är helt bortglömda, säger han.

Jan Timonen, 47, är en mycket välkänd tipster och spelare i travkretsar. Sedan drygt åtta år jobbar han som V75-ansvarig på facktidningen Vi Tippa. Han skriver även krönikor på pokermagazine.

”Timo” har en gedigen bakgrund och har arbetat inom flera travrelaterade företag. Han var mycket nära vän med bortgångne spelprofilen Anders ”Dajmen” Jonasson, som vann 20 miljoner kronor på V75 förra året och avled dagen efter.

– Vi har lärt oss mycket av varandra och hade noggranna genomgångar till V75 varje vecka. Jag saknar honom väldigt mycket, säger Jan Timonen.

– Jag började med trav för knappt 30 år sedan och för mig är det både jobb och fritid. Jag lever för travet.

”Kostat mycket”

Han är känd som en skicklig tippare med en väldigt god analytisk förmåga. Framgångarna har varit stora och ”Timo” har varit delaktig i ett tiotal miljonvinster på V75 genom åren. Den största vinsten är på tolv miljoner kronor på V75. Han har även varit ensam vinnare på V5 vid sju, åtta olika tillfällen.

– Det har gått väldigt bra mellan varven men det har också kostat mycket på vägen, och jag måste ju tyvärr fortfarande arbeta, säger han med ett skratt.

– Jag spelar V75 i bolagsspel där insatserna är höga, men jag gillar egentligen även vardagsspelet, speciellt Dagens Dubbel, alldeles för mycket.

”40 timmar i veckan”

”Timo” betonar att det krävs hårt arbete för att nå de riktigt stora vinsterna.

– Jag lägger ner oerhört mycket jobb på framförallt V75. Jag ägnar minst 40 timmar i veckan åt varje omgång. Det gäller även att lyssna på ”allt”, läsa alla intervjuer och kolla igenom hästarna i ATG:s lopparkiv.

– Sedan krävs det mycket tur också för att nå de stora vinsterna. Men man kan hjälpa turen på vägen genom hårt arbete och långsiktigt, konsekvent spelande.

– Min bästa grej är att hitta de bortglömda hästarna som har blivit felstreckade. Jag har extremt bra travminne och bra odds­känsla, men många som spelar på trav glömmer snabbt.

FAKTA

Jan "Timo" Timonens V75-tips

Bästa spiken

Magic Space (V75-1) bara vinner. Han var strålande bra senast och har vunnit alla gånger som Örjan Kihlström har kört över kort distans. Möter ”ingenting” här.

Timos miljondrag

Greve Hulton (V75-6) vrålspurtade senast och kan få sitt smyglopp i högt tempo. Blir mycket farlig i så fall.

Kasper Mollyn (V75-5) är en riktigt bra kallblodstravare som ska tävla barfota för första gången. Är helt bortglömd på strecken och mycket intressant.

Myllarfaks (V75-5) har lopp i kroppen och står bra inne i loppet.

Timos avslag

Chanel Håleryd (V75-2) är en fruktansvärt bra och speedig märr, men hur är det med stallformen hos Goop egentligen? Den är ett stort frågetecken.

Timos V75-system

V75-1: 9 Magic Space (1–7)

V75-2: 1, 6, 12 (10–15)

V75-3: 2, 4 (3–1)

V75-4: 3, 6 (5–11)

V75-5: 3, 4, 7, 8, 9, 11, 12, 13, 14, 15 (10–5)

V75-6: 2, 3, 5, 6 (9–10)

V75-7: 3, 10 (1–6)

960 rader/480 kronor

ARTIKELN HANDLAR OM