”Kommer att göra ett riktigt bra lopp direkt”

Superstoet gör årsdebut

Foto: KANAL75
TRAV

Den här veckan gör ett av landets bästa ston årsdebut på V64.

Ibiza Broline är tillbaka på banan för att ta upp kampen med de stora namnen.

– Vår förhoppning är att hon ska växa in i den högsta divisionen, säger tränaren Per Lennartsson.

Femåriga Ibiza Broline (V64-6) har haft en brokig karriär såhär långt. Hon inledde mycket lovande med fyra raka segrar som treåring, men sedan försvann hon från tävlingsbanan i sju månader.

– Trots att hon vann fick hon aldrig riktigt travet att flyta ordentligt. Vi försökte med alla möjliga och omöjliga grejer för att hålla henne fräsch men hon funkade inte under slutet av treårssäsongen och inte i början av fyraårssäsongen heller. Hon tränade bra men travet flöt inte, berättar Lennartsson.

Efter ytterligare veterinärbehandlingar hittades emellertid lösningen i somras.

– Eftersom hon hade varit skör hade vi varit försiktiga med henne i träningen men förra sommaren lade vi om träningen och började träna henne mycket tuffare. Efter det gick det spikrakt uppåt.

Och uppåt gick det. Ibiza Broline vann comebacken i augusti och fyra starter senare vann hon ett av de största årgångsloppen, Breeders' Crown i Eskilstuna.

Siktar på högsta klassen

Efter ytterligare en start blev det vintervila och nu, drygt fyra månader senare, är det dags att äntra banan igen - som femåring.

– Det är jättesvårt att matcha femåringsmärrar som har tjänat såhär mycket pengar (1 127 000 kronor). Men stoeliten finns och hon är kvar i silverdivisionen. Vi siktar på att växla mellan sådana lopp och sedan är vår förhoppning att hon ska växa in i den högsta divisionen.

”Ska såklart med på kupongen”

Onsdagens lopp är stängt vid 1,3 miljoner kronor insprunget och kan jämföras med ett lopp i silverdivisionen. Ibiza Broline startar från innerspår bakom bilen och därifrån ligger vägen mot ledningen öppen. Eller hur är det med den saken?

– Hon lärde sig öppna väldigt bra i slutet av förra året och jag kommer givetvis att försöka hålla ledningen. Men det är inte säkert att vi lyckas. Jag tror i alla fall att hon kommer att göra ett riktigt bra lopp direkt, även om hon inte är hårt vässad tempomässigt. Hon ska såklart med på kupongen men hon är ingen man spikar i det här läget.

Svårt för stallkamraterna

Lennartsson har ytterligare tre hästar till start på V64 men med dem har han inga direkta segerförhoppningar.

– De är på väg uppåt i form men jag tror inte att någon av dem mäktar med att vinna den här gången.

Ola Johansson/KANAL75

ARTIKELN HANDLAR OM