Vår sport är inte på dekis

Nybrink om den svenska förstafemman inför årets storlopp

TRAV

Svenska förstafemman inför årets storlopp:

Torvald Palema, Nu Pagadi, Beanie M.M., Brioni, Maharajah.

Möjligen kan Commander Crowe peta Brioni.

Man kan ibland uppleva det som om svenskt trav har tappat lite. Loppen är inte fulla, inte ens på V75 och när det är dags för uttagningslopp till Olympiatravet är intresset svalt.

Är vår sport på dekis? Frågan går att ställa men svaret är faktiskt ett rungande nej. Vår elit är djävulskt bra, både när det gäller unghästar och de äldre. Möjligen kan man diskutera bredden och maktkoncentrationen – men att Sverige har ett svagt landslag har jag inte hört någon säga. När storloppen strax drar igång kan vi kännas oss kaxiga och vi bör spela ett offensivt spel. Här är vad vi har att åka med:

Brioni – travhästarnas Ferrari

Torvald Palema, nio år gammal men med en sådan fart i kroppen att man knappt tror det är sant. Svanstedts speedkula är den perfekta storloppshästen.

Nu Pagadi, snyggast i världen? Kanske. Jättetalang i början av sin vuxna karriär? Japp.

Beanie M.M., stor, stark, snabb och världsrekordhållare. Gillar hög fart från start till mål.

Brioni, travhästarnas Ferrari. Har inga svagheter. Seg i lördags men säsongen är lång.

Maharajah, det värsta vi sett? Kan vara­/bli bäst i världen. Hultmans predator årsdebuterar på Mantorp på lördag.

Jag har fått många mejl om V7-spel med berättigade frågor om hur det funkar. Här är svaren på två flitigt förekommande frågor:

– Om en vinnare som spelat enbart V7 är ensam på sju rätt tar han hela sjurättspotten. Han får inte mer pengar än om han spelat V75, tvärtom – det blir lite mindre eftersom han inte hämtar ut på sex och fem rätt. Däremot kommer utdelningen på sju rätt redovisas med att ”två och en halv rätta rader med sju rätt ger åtta miljoner styck” i?stället för att en ensam vinnare får 20 miljoner på sju rätt. Man kan allstå inte bli ensam med enbart V7.

– Om två spelare delar på sjurättspotten och den ene har spelat V7 medan den andre V75 blir det, till exempel, ”tre och en halv rätta rader med sju rätt ger sex miljoner”. V7-spelaren får alltså 15 miljoner (2,5 x 6) medan V75-spelaren får nöja sig med sketna sex miljoner, exklusive sexor och femmor.

Till sist: Peter Untersteiner och Bosse­ Eklöf ryter till och säger att dagens flash­iga supervagnar i kolfiber är rena ”mordvapnen” på grund av att de inte går sönder utan i?stället fjädrar och skickar kuskarna i backen. Åka snabbt eller åka säkert, vad är viktigast?

FAKTA

Veckans tips

1. 4 Gardeur (Solvalla, V64-2) Fin häst. Kan ge Mirakel Lavec en match.

2. 7 Lamborghini S.T. (Solvalla, V64-6)

Heroisk i spets senast. Kan få revansch nu.

3. 2 Proud Philip (Solvalla, V64-5)

Gör allt rätt. Passande uppgift. Toppchans igen.

ARTIKELN HANDLAR OM