”Blir jag fråntagen licensen är det slut”

Fastnade i dopningstest – kan bli avstängd i sex månader

Foto: ALN
Fjeldstad Goggen med tränaren Per Ludvig Nilsen.
TRAV

Årjängshästen Fjeldstad Goggen lämnade ett positivt test i samband med andraplatsen vid det norska kallblodsderbyt.

Nu riskerar tränaren Per Ludvig Nilsen 10 000 kronor i böter och sex månaders avstängning.

– Om jag blir fråntagen licensen i sex månader är det i praktiken slut för mig. Då försvinner hästarna, och jag har ingenting att komma tillbaka till, säger han till Trav- og galoppnytt.

Det var efter starten i det norska kallblodsdebyt på Bjerke i fjol som Per Ludvig Nilsens häst Fjeldstad Goggen lämnade ett positivt dopningstest.

Provet visade att hästen fått i sig fenylbutazon, en medicin som verkar smärtstillande och antiinflamatoriskt. Mängden var så pass hög att man misstänker att hästen har fått i sig preparatet strax före loppet, rapporterar Travronden.

Böter och avstängning

Fallet har nu behandlats av det norska travförbundet som yrkar på att tränaren får böta 10 000 kronor och blir avstängd i ett halvår.

Tränaren Per Ludvig Nilsen menar att han inte har gett hästen medlet.

– Jag skulle vara en komplett idiot om jag hade gett Fjeldstad Goggen medlet eftersom jag trodde vi kunde vinna och visste att de tre främst placerade i loppet skulle bli dopingtestade, sade Per Ludvig Nilsen när han hördes av domskommittén, skriver den norska tidningen Trav- og galoppnytt.

”Då försvinner hästarna”

Han misstänker att hästen kan ha fått i sig medlet i gästboxen eftersom den inte var rengjord.

Om han döms till 6 månaders avstängning kan karriären som travtränare vara över.

– Om jag blir fråntagen licensen i sex månader är det i praktiken slut för mig. Då försvinner hästarna, och jag har ingenting att komma tillbaka till, säger Per Ludvig Nilsen till Trav- og galoppnytt.