”Om vinnaren tackar nej blir det problem”

Sportchefen om den sista platsen till finalen av Olympiatravet.

Ken Karlsson.
TRAV

Det drar ihop sig till final i Olympiatravet.

Nu på lördag ska den tionde och sista finalplatsen tillsättas.

Vinnaren av loppet Sista chansen i V75 på Mantorp erbjuds en finalbiljett.

– Om vinnaren tackar nej blir det problem, säger Olympiatravets general Ken Karlsson.

Sammanlagt tre delfinaler har avverkats i Olympiatravet.

Fjolårets vinnare Triton Sund har sin finalplats klar i kraft av att hästen är regerande mästare. Inräknat två wild cards som delats ut till franska hästarna Nelumbo och Private Love, är nio av tio finalplatser nu fyllda inför helgens lopp.

Förutsättningarna i V75-3 på lördag skiljer sig en hel del jämfört med de tidigare loppen. Dels tävlas det över kort distans och dels körs loppet bara en vecka innan finalen på Åby 17 april.

– Det är mindre tid för en häst att återhämta sig. Skulle kretsen kring vinnande häst tacka nej till en finalbiljett efter loppet på lördag får vi börja se oss om. Då tillämpas mitt tredje wild card som går till någon av de hästar jag har på min reservlista. Jag kan inte begära att en massa tränare ska avvakta lördagens lopp, så det blir nog inte alldeles lätt det där, säger Ken Karlsson.

Ett ja önskas

I fjol tog Finders Keepers den sista biljetten sedan Åke Svanstedt bärgat segern i Sista chansen tillsammans med hästen.

– Om vinnaren tackar ja som i fjol är det inga problem. Givetvis vill vi ha ett sånt scenario, säger Ken Karlsson som tror att Finders Keepers kan vinna loppet för andra året i rad.

– Jag tippar att någon av Acclaim och Finders Keepers vinner. Jokrarna är Dust All Over och Global Investment.

Acclaim får tipset

Acclaim har varit med i två av de tre delfinalerna som körts och tränaren Håkan "Hockey" Eriksson signalerar alltså att han är intresserad av en plats i finalen.

Eskilstunahästen är också Ken Karlssons vinnartips i lördagens lopp.

– Min känsla av Mantorp är att det ofta är fördel att starta från de innersta spåren där. Hästarna långt ut på vingen brukar inte få samma katapultstart som på andra banor. Acclaim är därför min vinnare. Han har lärt sig öppna allt bättre och Hockey kan lika gärna sitta i ledningen.

Global Investment är mycket snabb då Björn Goop laddar med honom vilket han inte alltid gör. Men han kanske gör det den här gången? Finders Keepers kan alltså hamna illa till, spekulerar Ken Karlsson.

Finalklara hästar i Olympiatravets final:

Triton Sund (Stefan Hultman), Beenie M.M. (Morten Waage), Debbie Brodda (Stig H Johansson), Torvald Palema (Åke Svanstedt), Copper Beech (Conrad Lugauer), Nu Pagadi (Stig H Johansson), Go On Pale (Kari Lähdekorpi). Wild cards: Nelumbo (Franck Blandin) och Private Love (Fabrice Souloy).

Lottning av startspår till Olympiatravets final sker i Vinnare V65 i TV4 klockan 17.05-17.55 på söndag.

Mikael Wikner/KANAL75