”Jag lever för Maharajah”

Foto: THOMAS BLOMQVIST/KANAL75
TRAV

Vissa säger att han är bäst i Sverige.

En del påstår att han är bäst i världen.

På lördag gör Maharajah årsdebut – och tränaren Stefan Hultman är ordentligt nervös.

– Det kommer bli otroligt spännande, men jag skulle ljuga om jag sa att jag inte trodde på honom. Han är en V75-spik, säger Stefan Hultman.

Femårige Maharajah hade en fantastisk säsong som fyraåring då han bland annat vann Derbyt och flera andra stora lopp. Maharajah startade åtta gånger, vann fem lopp och tjänade 4,6 miljoner kronor under fjolåret.

Efter den enormt imponerande segern i Derbyt sa flera experter att Maharajah var Sveriges bästa häst. En del påstod till och med att Maharajah är den bästa hästen i världen.

”Otroligt spänt”

Under de senaste månaderna har Stefan Hultman trimmat sin stjärna i skogarna på Ekerö utanför Stockholm och på lördag gör hästen årsdebut.

– Maharajah känns otroligt bra i jobben. Han har tränats på ganska ordentligt hemma och han har gått flera snabbjobb inne på Solvalla. Det snabbaste jag kört är 1.13,5 över 1 640 meter och han kändes bra på det, säger tränaren Stefan Hultman.

Du har enorma tankar om Maharajah, hur känns det nu när det är dags för årsdebut?

– Det är otroligt spänt. Han ska vara rejält förberedd till på lördag och springer han lika bra i loppet som han gör i träningen så tror jag att han vinner. Men man blir alltid lite bakrädd när det drar ihop sig men som sagt känns han helt fantastiskt bra i jobben. Det känns som att han har mognat under vintern.

Vad tror du om segerchansen?

– Det är ett helt fantastiskt lopp som publiken bjuds på och femåringskullen är enormt bra. Det får inte häxa för mycket för honom men det är klart att jag tror på min häst. Det är inget snabblopp på Romme han ska ut i utan han måste vara bra för att vinna.

Starkare i kroppen

Maharajah har i de flesta lopp krossat sina motståndare den tunga vägen och visat enorm styrka. Men för att han ska utvecklas ytterligare hoppas Stefan Hultman att han förbättrar sin snabbhet.

– Man måste vara med från start för att vinna mot de bästa och min förhoppning är att han ska vara mer snabb och speedig i år. Han känns redan nu bättre än vad han gjorde inför Derbyt förra året och han har blivit starkare i kroppen. Han orkar hålla upp sin kropp bättre i år och det gör att han travar bättre. Jag tror att Maharajah är en av de bästa hästarna vi någonsin haft i Sverige, men han måste också utvecklas för att bli den superstjärna som jag tror att han kan bli.

Siktar på Prix d'Amerique

På lördag startar Maharajah på Mantorp och går allt bra där blir det troligtvis start i Umeå två veckor senare. Om allt flyter på perfekt kan Maharajah finnas med i Elitloppsfältet sista helgen i maj.

– Målet i år är att ge honom rutin, hårdhet och erfarenhet inför Prix d'Amerique nästa år. Jag har aldrig vunnit Prix d'Amerique men med Maharajah finns verkligen chansen att göra det och det är då han ska vara på topp. Det kan låta tråkigt men i år kommer jag ta ett lopp i taget med honom. Det är lång tid kvar till Elitloppet och förhoppningsvis hinner han möta de bästa äldre hästarna innan Elitloppet. Jag håller alla dörrar öppna och Elitloppet finns helt klart med i bilden, men det hinner rinna mycket vatten under broarna tills dess.

Du har stor press på dig att lyckas med Maharajah, är det jobbigt?

– Nej, det tycker jag inte. Jag är med och skapar press själv och jag ska inte sticka under stolen med hur stora förhoppningar jag har på den här hästen. Alla förväntar sig att han ska vinna på lördag och det gör jag också. Vinner han inte blir de flesta besvikna men så blir det ju när det gäller en sådan här speciell häst.

Hur mycket betyder Maharajah för dig?

– Väldigt mycket. Jag lever för Maharajah och tänker på honom minst en gång i timmen. När man kört Maharajah en dag och han känns fin så är man glad hela dagen sen. Känns han inte bra så är den dagen dålig. Det är bara att titta på Stig H hur han reagerade när Nu Pagadi vann i lördags. De bra hästarna höjer dagarna.

Handen på hjärtat nu Stefan, är Maharajah en spik på lördag?

– Jag måste vara ärlig och jag tror att han är en spik. Torskar han får jag väl en massa skäll men jag skulle ha spikat honom, säger Stefan Hultman.