Kern: Jag var så jävla förbannad

Foto: CLAES KÄRRSTRAND/KANAL75
TRAV

För två veckor sedan attackerade han Åke Svanstedt i ett lopp på Solvalla.

Nu talar Klaus Kern ut om loppet – och bjuder samtidigt på ett drag till V75 på lördag.

– Svanstedt är ingen nybliven lärling som kör tio lopp per år, han vet att det är livsfarligt att köra som han gjorde, säger Klaus Kern.

Kalmarproffset Klaus Kern är känd som en mycket offensiv kusk som sällan lägger sig på rygg i loppen. En kusk som fick känna på Kerns offensiva taktik var Åke Svanstedt på Solvalla för två veckor sedan.

Svanstedt körde då loppets favorit Lamborghini S.T. och Svanstedt fick en bra start med sin häst. Efter 700 meter körde sig Svanstedt till ledningen och då trodde många att segern var i hamn.

Men då kom Kern. Klaus Kern.

Pressade stenhårt

Efter 900 meter attackerade Kern Svanstedt och tryckte upp ett hårt tempo utvändigt ledaren. Kern körde stenhårt i 1 500 meter och på sista långsidan var Kerns häst, Bara Bäst Bowler, trött och dalade genom fältet. Svanstedts häst höll berömvärt i ledningen och slutade fyra. Utan Kerns tilltag hade troligtvis Svanstedt vunnit loppet.

Efter loppet rasade flera experter mot Kern och tyckte att hans styrning var mycket dålig.

Nu, två veckor efter det uppmärksammade loppet, talar Klaus Kern ut om loppet.

– Svanstedt körde till ledningen i 1.12-tempo för att sedan bromsa till 1.40 på några steg. Han tyckte att det gick fort de första 700 metrarna och då bromsade han kraftigt, men det är inte mitt problem. Svanstedt är ingen nybliven lärling eller en amatör som kör tio lopp per år, han är medveten om att det är livsfarligt att köra så, säger Kern och fortsätter:

– Jag var med om en mycket svår olycka i Tyskland på 1980-talet och den uppstod precis på det här sättet. Jag störtade i backen efter att en kusk sänkt tempot kraftigt och jag låg på sjukhus i tio månader och gick igenom flera operationer. Jag kunde inte gå på flera månader och när Svanstedt dämpade tempot tänkte jag på den sitationen och jag hade inget annat val än att köra som jag gjorde. Jag är medveten om att det blev fel, men jag kunde inte göra på något annat sätt.

Är du arg på Svanstedt?

– Jag var så jävla förbannad på honom den dagen, det han gjorde var lika farligt som det Steen Juul gjorde på Klosterskogen i lördags.

”Stoppa bluffarna”

En travprofil som hyllade Kern efter loppet var brottarlegendaren och hästägaren Frank Andersson. Han menar att det är uppfriskande att det körs i travloppen.

– Generellt sett gillar jag sådant här och jag säger bara; stoppa bluffarna. Det är alldeles för lite action i travloppen ibland. Speciellt inom vardagstravet, sa Frank Andersson till Trav365 i förra veckan.

Hur har dina kollegor reagerat efter loppet?

– Reaktionerna har varit olika. Den ena delen tycker att det var så in i helvete dåligt medan en del tycker att det var bra kört. Men jag kan inte förstå hur de svenska måldomarna tänker. De bötfäller kuskar för halvspårkörning men det är långt ifrån lika farligt som Åke Svanstedts styrning på Solvalla, säger Klaus Kern.

Tycker du att det tävlas för lite inom svensk travsport?

– På Solvalla brukar det inte hända någonting i loppen då de bästa kuskarna kommer till ledningen. Solvallakillarna håller ihop och det blir ingen körning i loppen. Jag sitter och kör hästar varje dag i 14 timmar, sen ska jag sitta sist utvändigt på Solvalla och inte ha någon chans. Det är inte roligt.

”Landets startsnabbaste häst”

På lördag har Klaus Kern en häst till start på V75. I V75-7 starter han den åttaårige valacken Fram som senast vann på Kalmartravet.

– Han flög fram de sista 500 metrarna senast och blir bara bättre och bättre för varje start. Han känns pigg och fin i jobben och jag tror han har segerchans på lördag.

Klaus Kern är som sagt känd som en av landets mest offensiva kuskar – men på lördag vill ha ge sin häst ett smyglopp.

– Spår fem bakom startbilen är perfekt och min häst är landets startsnabbaste häst. Han kommer ta ledningen men sedan vill jag släppa den om det går. Han brukar bli lite pigg ibland men som han kändes i gårdagens jobb så hoppas jag att han håller sig lugn, jag tror att det ska gå.

Är det en bra segerchans?

– Det är ett öppet lopp men Fram är i alla fall inte den sämsta hästen i loppet. Får han luckan i sista sväng så kommer han explodera, säger Klaus Kern till Trav365.