”Travets Tiger” pallar för trycket

TRAV

För travpubliken är det lika hett som Tiger Woods comeback på Augusta.

”Spännande” är årets ­underdrift.

Kung Maharajahs återkomst på travbanan är hyperintressant.

Tänk om han är ännu bättre?

Nu har ju inte ­Maharajah några skandaler bakom sig a la Tiger Woods men om vi bortser från det är det mycket som är likt. Supertalangen är back in business. Hästen som vann Derbyt från dödens på ett sätt som nästan fick mig att gråta av lycka. Hästen som vann Europaderbyt efter en ren slakt av den franska eliten. Hästen som siktar på och förmodligen vinner Prix d’Amerique 2011. Men hur ska han klara pressen? I Maharajahs fall handlar det i och för sig mest om Stefan Hultmans hjärta – han är extremt nervös och jag hoppas han får stå ifred under loppet i morgon. Hultman är en superkille, en av travets ­absolut bästa ambassadörer men den här gången ska vi nog backa lite. Låt honom se loppet i lugn och ro. Vi kan prata efteråt.

1.13,5/1 600 meter har han ­tränat inne på Solvalla. Hultman var snuskigt nöjd efter det jobbet och allt annat än vinst får anses vara en besvikelse. Själv vill jag se en häst som travar fint och vinner lätt, på tomgång. Visst, motståndet är knivskarpt men Maharajah är överlägsen­ sina årgångskamrater. Örjan­ Kihlströms jobb är att köra felfritt, anfalla­ i tid och lita på hästens enorma styrka.

V75-2 löser jag med tre streck. Mest feeling har jag för Pröjsarn. Han var faktiskt dunderbra senast när han krossade motståndet från dödens. Faran från bakspår är vårsnabb bana – även vid högt tempot i täten har hästarna förmågan att bara springa vidare. Coldplay Pellini är ute efter ledningen är nära toppformen med två lopp i kroppen. Gills Abbe svek senast men Lähdekorpi har plussat så mycket på honom tidigare att jag inte vågar plocka bort.

Guldloppet gillar jag. Om Finders Keepers är på ”bilföljar­humör” blåser han till front och vinner på 1.11,0/1 640 auto. Annars kan sprintermästaren Dust all Overs spurt tala segerspråk. Han är kraftigt på gång igen och har drömspår. ­Miljonhästen är ­utan tvekan Access Tooma­ som såg underbar ut senast när han slog ­Iceland efter en fin spurt. Glöm inte honom.

Ett fynd i V75-5

Boman (V75-4) är en kanon som tyvärr klickar ibland. Skulle han trava hela vägen är det över. Att Johnny Takter styr kan tyckas vara intressant men det är också så att hästen är en drummel och Takter känner inte Boman lika bra som Joakim Lövgren. Här vill jag varna för Kansas Rock som jag sett i Finland. Han kan vara bra, jäkligt bra.

Izara satt fast i lördags, har gjort det tre gånger på raken, och nu borde det vara läge att testa hästkrafterna på riktigt. Troligen öppnar hon fort även från femtespår. Att det är en mycket fin travare har vi sett. Har hon skalle också? Beauty Class kördes märkligt passivt senast men har övertygat vid segrarna. Fyndet i strecklistan är Good as Princess. Lova mig en sak – gå in i lopparkivet och kolla hennes senaste start.

Victory Love är min andra spik i Mantorps roliga omgång. Minns ni när han klädde av Västerbo Paradise under Kungapokalskvällen förra året? Årets svepning? Jag är inne på något liknande nu. Han var tapper i årsdebuten och läget är perfekt. Jag tror att det bara smäller 800 kvar.

V75-7 är omgångens svåraste lopp. Som av en händelse har jag sparat på strecken och plockar med tio hästar. Minsta lilla skräll i avslutningen rensar alltid fint.

Till sist: Ni som undrar om jag glömde bort Triton Sund i min genomgång av den svenska eliten i tisdags. Ja, det gjorde jag. Vi har så många bra hästar. Vi är bäst.

FAKTA

Micke Nybrinks system och tips

V75-1: 6 Maharajah (res 8–4)

V75-2: 7, 9, 10 (res 2–1)

V75-3: 2, 5, 7 (res 3–6)

V75-4: 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10 (res 1–5)

V75-5: 3, 5, 12 (res 2–8)

V75-6: 2 Victory Love (res 5–8)

V75-7: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9,10 (res 12)

1?890 rader/945 kronor

Helgens tips

1. 9 Pröjsarn ­(Mantorp, V75-2)

Toppbra senast. Mycket intressant igen.

2. 5 Access ­Tooma (Mantorp, V75-3) Kan massor. Tuff. Omgångens skrällbud.

3. 2 Victory Love (Mantorp, V75-6)

Grym långspurtare. Full gas 800 kvar? Spik.