Commander jagar seger i storloppet

TRAV

Olympiatravet i all ära.

Årets storloppssäsong i Norden drar igång redan på lördagen.

Då körs Prix d'Etain Royal i Seinäjoki med cirka 600 000 kronor till vinnaren.

Foto: ALN

En timme på klockan. En vecka i travkalendern.

I Finland gillar man att ligga ett steg före och när vi svenskar som bäst laddar inför nästa lördags final av Olympiatravet på Åby dammar travbanan i Seinäjoki av sitt största lopp redan till helgen.

Det nyinstiftade Prix d'Etain Royal med över en miljon kronor i prispengar har lockat ett spännande startfält och ser ovisst ut eftersom den stora stjärnan Commander Crowe och det stora hemmahoppet E.L.Mikko båda hade otur i spårlottningen.

För Commander Crowe handlar det om andra starten för säsongen och duon Petri Puro/Peter Ingves åker till sitt fädernesland för att försvara titeln från i fjol då man vann den första upplagan av Prix d'Etain Royal med Camilla Highness.

Och hästen som har vunnit 34 av karriärens 42 starter lär bli favorit trots att han startar i andra ledet bakom startbilen.

Oscarsson optimist

Framför sig har Commander Crowe en annan intressant svensk, Jim Oscarssons Dig For Dollars. Denne har tillbringat vintern i Frankrike med blandade resultat och fick i senaste starten äntligen en fullträff.

– Det var riktigt kul. När vi åkte ner hade hästen ingen riktig form och tanken var att starta igång honom. Det lyckades, de sista loppen gick han mycket bra och han fick en liten extraväxel av att tävla barfota. Jag hoppas vi kan köra så på lördag också och han har sett jättefin ut efter hemkomsten, säger Jim Oscarsson som väljer att sätta upp Jorma Kontio i sulkyn och låter optimistisk inför sin första start på andra sidan Östersjön.

– Vi hade verkligen lottningen med oss så jag måste vara optimist. Det är inte ofta man har en sådan här chans att köra om 600 000 kronor.

Övriga svenskar som tampas om det digra förstapriset är Joakim Lövgrens Strong Boy D.E. samt Glen Normans nye fransos Monte Georgio.

Prix d'Etain Royal körs 15.20 svensk tid och kommer att visas i ATG-Live.

FAKTA

Prix d'Etain Royal

2 100 meter autostart

1. Monte Georgio - Jody Jamieson (Glen Norman)

2. Dig for Dollars - Jorma Kontio (Jim Oscarsson)

3. Little Sealord - Mika Forss

4. Ladakh Jiel - Ari Moilanen

5. Strong Boy D.E. - Joakim Lövgren

6. Express Merett - Pekka Korpi

7. Aslak - Petteri Joki

8. E.L.Mikko - Jarmo Immonen

9. Commander Crowe - Peter Ingves (Petri Puro)

10. Dundee - Esa Holopainen

Robin Johansson/KANAL75