Satsade miljoner – nu gör de succé

Foto: OLA AXMAN, HÅKAN NORDSTRÖM, ROLF ANDERSSON, JERKER IVARSSON
Hardy Nilsson, Kent Forsberg, Sven-Göran Eriksson och Peter Forsberg.
TRAV

Efter dödsfallen för två år sedan.

Nu börjar idrottsstjärnornas travsatsning ge utdelning.

– Det kunde inte gått bättre än så här, säger Kent Forsberg.

För två år sedan gick idrottsprofilerna Peter "Foppa" Forsberg, Kent Forsberg, Sven-Göran "Svennis" Eriksson, Hasse Backe och Hardy Nilsson ihop och köpte en hel årskull travhästar från Erikssunds Säteri.

Fotbolls- och hockeyprofilerna, som går under ägarpseudonymen Stall Elit, köpte 15 toppstammade hästar för miljonbelopp men satsningen började med tragedi. När de talangfulla hästarna gicks igenom i april 2008 så dog två av hästarna på operationsbordet.

– Det är förjävligt. Varje år röntgar vi hästarna. Om de har något fel så åtgärdar vi det. Det har vi gjort i alla år men det har aldrig inträffat något sådant här, sa uppfödaren Bengt Larsson efter tragedin.

Fyra segrar – på fem starter

Nu, två år efter dödsfallen, börjar Stall Elits satsning att ge utdelning. Tre av de 13 hästarna har varit ute och tävlat och det har blivit stor succé.

Robert Bergh-tränade Domino Sund har startat tre gånger och vunnit samtliga gånger. Hästen har imponerat stort och går en mycket ljus framtid till mötes.

I onsdags debuterade stoet Delmonica Sund på Solvalla och även för henne blev det seger direkt. Peter G Norman, som körde hästen, körde tidigt till ledningen och sedan blev segern enkel. I torsdags startade Diamond Sund som tränas av Lutfi Kolgjini. Hästen gjorde ett fullt okej lopp och slutade trea.

Fyra segrar och en tredjeplats på fem starter alltså – ett minst sagt imponerande facit.

– Det har gått över förväntan och det är otroligt roligt. Det kunde inte gått bättre än så här. Det känns skönt eftersom vi hade otur i början då två hästar dog så vi behövde lite framgång, säger Kent Forsberg.

”Fortfarande jobbigt”

För Kent Forsberg var det mycket tungt när de två hästarna dog under 2008.

– Det känns fortfarande jobbigt att man får ta bort hästar. Men nu får vi se framåt och med den här starten blir det riktigt roligt. Den hästen som vann på Solvalla är en riktig glänsare och det här kan bli riktigt bra.

Vad säger de övriga andelsägarna om succén?

– Jag har inte pratat så mycket med dem, de är utspridda över hela världen. Svennis är i England och Hasse Backe är i New York.

Vad säger din son Peter?

– Han är på semester så han har inte sagt så mycket ännu. Men jag vet att han håller koll och han ser till att se på hästarna när de startar.

Tränarna nöjda

Efter den fantastiska inledningen av miljonsatsningen så verkar framgångarna kunna fortsätta under sommaren. Stall Elit har sina hästar utspridda över hela landet hos några av landets absolut bästa och populäraste tränare.

– Vad jag kan förstå så är alla tränarna nöjda med sina hästar. Det var någon häst som hade något bekymmer men annars verkar det vara bra med alla hästarna.

Varför sprider ni ut hästarna över hela landet?

– Så att tränarna ska få konkurrera med varandra. De ska kämpa för att vara bäst i gänget. Sedan så sprider vi ut dem så alla kan åka och se på någon häst om man vill. Lutfi Kolgjini är den tränare som har flest hästar, han har tre stycken i träning.

Vad är det som är roligt med trav?

– Det är spänningen att följa hästarna. Man känner adrenalin när de vinner och man får en kick, jag tror att det är därför många idrottsmän äger hästar. Det är en otrolig spänning, säger Kent Forsberg till Trav365.