”Är bland de tio bästa femåringarna i landet”

Foto: Kanal75
Lord Capar, nu i Örebroproffset, Mats Karlssons regi. Unghäst-stjärnan startar på lördag, på V75 – som storskräll.
TRAV

Här är skrällen som ska sätta Maharajah och de andra på plats.

Unghäst-stjärnan Lord Capar har haft en brokig karriär – men nu är hästen på väg mot toppen igen.

– Det är den bästa häst jag haft. Får han ett bra lopp har han chans, säger Mats Karlsson, som tränar hästen.

Lord Capars karriär gick spikrakt uppåt i, den nu avlidne legenden, ”Plåt-Sven” Anderssons regi. Hästen, som då, alltid kördes av Örjan Kihlström tog 16 segrar på 23 starter i inledningen av sin tävlingskarriär.

När ”Plåt-Sven” avled flyttades hästen till träning hos Stig H Johansson. I samma veva fick hästen problem – och resultaten uteblev. Hästen gicks igenom flera gånger och till slut blev hästen bättre.

”Bland de tio bästa...”

Då flyttades hästen till Örebroproffset Mats Karlsson.

– De tyckte att han tränade bra hos Johansson. Men det var när han kom upp i höga tempon i lopp som han började dra ett ben, säger Mats Karlsson.

– De hade gjort mycket koller innan de gav sig. Så för mig fanns det inte mycket att göra. De gjorde några småsaker på honom, och turligt nog blev han bättre av det.

Hur bra är han i nuläget?

– Han är bland de tio bästa femåringarna som tävlar i Sverige. Det har han varit hela tiden, bara det att hästen fått stora tävlings-break.

– Det finns nästan inga såna här hästar. Han har ruggig skalle, berättar Örebrotränaren.

Hur tränar han nu?

– När han går ett jobb så tävlar han med sig själv. Han tycker det är så jäkla kul att ta i. Jag har aldrig haft en sådan häst. Han har ett enormt eget ”go”. Han stannar var han vill och stor och glor. Helt vedervärdigt bortskämd, men när han tränar så är han underbar.

Är det den bästa häst du har haft?

– Ja, det är den bästa. Han måste bara komma in i det igen.

”Inte ofarlig”

Lord Capar startade förra söndagen – det slutade i galopp. Men enligt tränaren så är hästen på topp efteråt. På lördag startar stjärnan på V75, som storskräll. Han möter Maharajah, Lavec Kronos, Spring Erom och Noras Bean, bland annat. Men Mats Karlsson har inte gett upp på förhand.

– Det var en häst som hade blivit struken nu så jag. Det hade stor betydelse. Jag vet att om han får ett bra lopp, då har han chans. Det behöver man inte snacka om. De flesta räknar ut honom, och det förstår jag. Men han är inte ofarlig.

– Det känns inte dåligt i alla fall, varnar Karlsson.

ARTIKELN HANDLAR OM