Svanstedt: Det ser jäkligt bra ut

TRAV

21 segrar på de senaste nio dagarna.

Stall Åke Svanstedt är i toppform igen.

Nu ska Finders Keepers kvala in till finalen av Olympiatravet.

– Han känns riktigt bra, säger Svanstedt till Trav365.

Infektioner i stallet gjorde att årets två första månader blev spolierade för Åke Svanstedt. Nu har det dock vänt och det är helt annat tryck i hästarna än tidigare. De senaste veckorna har de vunnit lopp i stort sett varje tävlingsdag. Det har varit dubblar, tripplar, fyrlingar och femlingar om vartannat. Trots den dåliga inledningen av året har insprungna pengar redan kommit upp i 4,6 miljoner kronor.

Bara på de senaste nio dagarna har stallets hästar vunnit 21 lopp.

– Många av hästarna var sjuka under januari och februari. De var nedsatta av infektioner och stannade i jobben. Sedan tog det lite tid att få ork i dem igen men nu börjar de komma ikapp. Hästarna känns starka överlag och är på väg in i form, säger Åke Svanstedt.

”Torvald jättefin i jobben”

För några veckor sedan kvalade han in Torvald Palema till finalen av Olympiatravet. Det blev en lätt seger på Jägersro och han är ett hett bud i finalen.

– Torvald har sett jättefin ut i jobben efteråt och det ser jäkligt bra ut. Han känns både starkare och fräschare än förra året, säger Svanstedt.

”Normalt är han med i segerstriden”

I lördagens V75-tävlingar på Mantorp ska han försöka kvala in ytterligare en häst. Det är Finders Keepers som startar i den sista uttagningen till Olympiatravet.

– Han har varit bra i årets två starter och gått med full fart över mål i snabba avslutningar. Jag har varit fullt nöjd med honom och han går framåt med loppen i kroppen. Hästen ser fin ut i jobben och jag tror att han ska vara ännu vassare nu. Det krävs också om han ska kunna kvala in till finalen.

– Läget är dåligt men han är snabb ut om man laddar med honom. Jag har inte bestämt någon taktik ännu och han går bra både i ledningen och bakifrån. Normalt sett är han med i segerstriden och det blir barfota runt om som vanligt, säger Svanstedt.

Axevallatränaren har fått stryka Smoking Gun och Fast Call för halsproblem. Men han har ytterligare fyra hästar till start på V75, flera av dem hårt betrodda.

Vad säger du om dina övriga V75-hästar? Vilka vurmar du mest för?

– Half Breed (V75-2) har tränat bra länge och springer sex intervaller i sandbanan utan problem. Han var bra vid segern senast och det är en långstegad häst som gynnas om det blir hårt tempo. Andraspår i voltstart tror jag inte är några problem för lugn och snäll. Jag tror att han duger bra här men om det sedan räcker för att vinna vet jag inte. Men klaffar det är han säkert med där framme. Balansen blir barfota runt om igen.

– Victory Love (V75-6) gjorde ett bra lopp senast. Det var första starten på länge och jag var nöjd. Han blir såklart vassare ju fler lopp han får i kroppen men han har nog ingen toppform ännu. Läget är bra och med lite flyt kan han vara långt framme ändå. Han går barfota runt om igen, säger Åke Svanstedt till Trav365.