Jag blev chockad och lite besviken

Johan Edlund om helgens V75

TRAV

Han såg grym ut.

Jag trodde han var oslagbar.

Men Maharajah blev ”bara” tvåa.

Jag hade ENORMA förväntningar på Maharajah i gårdagens årsdebut på Mantorp. Med all rätt. Men Mahrajah slutade tvåa. Han travade 1.13.6/2 140. Från dödens. I sin första start på fem och en halv månad. För en normal häst hade det varit en suverän insats. Men Maharjah är ingen vanlig pålle och därför är mina krav skyhöga. Jag har aldrig upplevt en svensk travhäst med den potential som den han besitter. Träningsrapporterna inför gårdagen gick rejält i dur. Hans uppträdande i värmningen var fläckfritt. Borta var hjälpstegen som funnits tidigare. Visserligen såg han ut att vara väl rund om magen och den rätta spänsten för toppform saknades. Men ändå. Jag ska villigt erkänna att jag blev chockad och kände ett uns av besvikelse när han inte kunde svara Spring Erom. Jag tror att Maharajah vunnit om Örjan Kihlström kört en sekund snabbare första varvet. Min känsla är att hästen saknade explosivitet efter lång vinterträning. Men jag vidhåller att Maharjah är bäst i kullen. Jag blev dock oerhört imponerande av vinnade Spring Erom. Han långspurtade i 1.10 tempo sista 700 meterna (i kraftig motvind) utan draghjälp. Superbt. Att körande Ulf Ohlsson inte heller fick av ryckhuvan av hästens öron 100 meter kvar bekräftar ännu mer hur bra Spring Erom var.

Tränarfamiljen Olofsson (Håkan och Björn) har alla anledning att sträcka på sig efter gårdagens lopp.

Global Investment tog sista chansen att kvala in till Olympiatravets final om sex dagar. Altmeister, Olle Goop(67 år), gjorde allt rätt och hittade andra ytter i rygg på favoriten Finders Keepers. Attacken kom 500 meter från mål och Global Investment gled undan bekvämt över upploppet. Fick dock känslan att familjen Goop nog står över Olympiatravet(tufft motstånd). Roligast av allt under gårdagen var att se Olle Goops min när han i intervjun i Vinnare V75 fick en segerpuss. Mitt på munnen. Av dubbla OS-guldmedaljören, Anette Norberg. Då såg inte Goop ut som en 67-åring utan snarare som en tonåring.

I övrigt från Mantorp:

• Björn Goop kunde inte köra i går efter den otäcka olyckan i Norge förra helgen. Han var uppsatt på sex hästar. Tre av dom vann. Spring Erom, Global Investment och Dresscode. Den sistnämde svarade för en av tävlingarnas bästa insats när han trots tredjespår första 500 meterna och sen dödens i tufft tempo hade styrka och mod att hålla undan till knapp vinst. Här har Halmstadtränaren Pierre Svensson en reklamhäst.

• Efter att ha suttit fast med krafter sparade i tre raka starter fick Izara(V75-4) visa vad hon kan. Johan Untersteiner fick normalt sett snäva spår fem att se ut som autobahn och tog enkelt spets. Väl där dominerade Izara fullständigt.

Kommande lördag avgörs vårens höjdpunkt, Olympiatravet, på Åby. Ett lopp som kan bli hur bra som helst. Viktig spårlottning i söndagens Vinnare V65 17.05 i TV4.

Johan Edlund

ARTIKELN HANDLAR OM