”Jag har hunnit ifatt hästen”

TRAV

Tolv galopper på karriärens 22 starter.

Men också takter som skvallrar om hög klass.

Jan-Olov Persson fortsätter träna fjolårets tvåa i Rixallsvenskan Clouds Above (V64-3) för några av de gamla hästägarnas räkning och är mycket glad för det.

– Jag tror jag har hunnit ifatt hästen nu efter alla galopper.

Det är dubbeljackpot på V64 och en ensam vinnare beräknas kunna kan ta hem hela 13 miljoner kronor.

Jan-Olov Persson gästar Solvalla med två hästar varav Clouds Above är den klart mest intressanta på förhand.

1 000 delägare i Clouds Above har blivit 150 sedan i höstas då den första upplagan av Rixallsvenskan avslutades.

Hälsingehästen sprang in nästan 200 000 kronor och tog fem segrar under fjolåret och var inte långt efter Östersunds Sanity i tabellen.

Jan-Olov Persson och en hop av de tidigare ägarna var sugna på mer och ropade in hingsten för 380 000 kronor på auktionen i Eskilstuna.

– Det är folk från Skåne och hela vägen norröver som är med på hästen. Alla har betalat en engångssumma för tolv månader framåt. Efter det stämmer vi av och ser hur vi lyckats. Förhoppningsvis ska det bli riktigt bra det här, säger Jan-Olov Persson.

Lättare balans

Clouds Above har helt klart kapacitet men har haft en tendens att strula till det för sig mellan varven. Främst är det aktionen som inte fungerat hundraprocentigt.

I årsdebuten i Östersund blev själva loppet struligt och i starten efter fick Clouds Above en jobbig resa utvändigt ledaren. Årets tredje start slutade med galopp.

– Otur kan man inte kalla det. Så är det med trav. Senast trodde jag att jag kommit underfund med honom, men då blev det galopp igen. Han har ändrat på sig och så snabbt blivit bättre i travet på slutet att det varit lite svårt att hänga med. Men nu tror jag faktiskt att jag hunnit ifatt hästen.

Hudiksvallstränaren låter nöjd när han talar om utvecklingen. Våren är här och hingsten som förr gick tungt med järnskor och sulor kommer att tävla med lätta aluminiumskor i V64-3 på Solvalla.

Ulf Ohlsson ska köra Clouds Above. Varför det?

– Han har ju blivit onsdagskusk nu och kör ju bra. Dessutom har han haft extra bra utdelning på mina hästar på slutet. När han vann med Hallsta Lotus i helgen var det åttonde raka segern med mina hästar. I starten efter blev det galopp och sviten bröts. Jag tror på ett bra dagsverke av Clouds Above och Ohlsson på Solvalla. Han är hyggligt startsnabb men möter ju en del bra hästar. Jag hoppas dock att han ska kunna vara med där framme.

Vad tror du om 8 Sundbo Kastanj i V64-6?

– Han har blivit omsprungen sista hundra meterna i några starter på slutet men jag tror inte att det ska ha med viljan att göra. Han är mycket bättre än i fjol. Men från ett sånt här läge är det pengar som gäller.

Kallblods-Persson har två hästar till start på Solvalla - båda varmblod. Av 71 hästar i stallet är det endast dessa två som är varmblod.

– Skriv Persson luftar hela stallet i rubriken! När jag började som tränare 1985 hade jag 80 procent varmblod i stallet. 1992 fick jag Svinten i träning och året efter vann jag det första kallblodskriteriet som kördes på Dannero med Järvsöfuxen. Sedan har det rullat på. Titan Gold är den senaste stjärnan bland de varma. Han blev femma i derbyt 1996 och jag tycker att jag lyckats rätt bra. Men det är klart, det ordentlig slagsida åt kallbloden i stallet nu för tiden, det är det, säger Jan-Olov Persson med ett skratt.

Mikael Wikner/Kanal75