Finansmannen köper Svanstedts stjärnhäst

Foto: KANAL75, Tomas BERGMAN
TRAV

Den förre TV4-chefen Björn Nordstrand fortsätter att satsa på travhästar.

Nordstrand har i dagarna köpt Åke Svanstedts löfte Schwerin Boko och ägaren har ett mål i sikte.

– Vi ska vinna Sprintermästaren, säger Nordstrand.

Finansmannen Björn Nordstrand köpte för något år sedan in sig i Petri Puros segermaskin Commander Crowe. Nordstrand köpte 40 procent i hästen för en stor summa pengar men bara efter några månader sålde Nordstrand sin del i hästen. Anledningen var att ett bråk blossat upp mellan tränaren Petri Puro och Björn Nordstrand. Nordstrand var mycket upprörd över att Petri Puro inte startade hästen och att han inte svarade i telefon när Nordstrand sökte honom.

Skadad

Förra året satsade Nordstrand vidare på hästarna, den här gången köpte han Yewish Boko från Timo Nurmos. Direkt efter köpet flyttades hästen till Stefan Hultman men framgångarna har uteblivit. På tre starter för sin nye ägare har hästen inte tjänat en krona och nu är hästen skadad.

– De hittade en skada och han opererades i januari. Han simtränas nu och ska snart gå tillbaka i träning hos Stefan Hultman igen, säger Björn Nordstrand.

Målet: Sprintermästaren

Efter motgångarna med Yewish Boko köper nu Nordstrand ytterligare en häst. Den här gången handlar det om Åke Svanstedts fyraåring Schwerin Boko som han köper från hårdsatsande stall Courant för ett sjusiffrigt belopp.

– Jag får göra ett försök till och det är Sprintermästaren vi ska vinna. Bor man i Halmstad så vill man vinna det, säger Nordstrand.

Schwerin Boko har startat 16 gånger, vunnit fem lopp och tjänat 562 000 kronor. För någon vecka sedan årsdebuterade hästen och det slutade med seger.

– Jag pratade med Lennart Forsgren och han sa att Åke var lyrisk om hästen. Åke har sagt att det är den bästa fyraåringen han har och affären gick snabbt. Courant är väldigt bra att göra affärer med, det är raka besked, säger Björn Nordstrand.

”Ligger mig varmt om hjärtat”

Så här säger säljaren Anders Ström i stall Courant på deras hemsida.

– Schwerin Boko ligger mig extra varmt om hjärtat eftersom han gått så bra och dessutom är döpt efter en av de som från början fick mig travintresserad som grabb: Hebytorgets korvkiosk-gubbe, Allan Schwerin.

– Men även i Courant behöver vi tänka på ekonomin för att kunna fylla på med nya unghästar. Därför måste vi även kunna tänka oss att sälja de bästa hästarna. Hästen hamnar hos en bra ägare och vi kommer att fortsätta glädja oss åt ”Allans” framfart på trackarna, inte minst eftersom det finns ett element av tilläggs-köpeskilling i affären, säger Ström på courant.se.