”Torvald får inte pengar – om han får dödens”

Jori Turja om chanserna på lördag och sin gamla stjärna Varenne

Foto: KANAL 75
Jori Turja.
TRAV

Varenne - världens genom tiderna vinstrikaste travhäst.

2000 och 2002 segrade han i Olympiatravet.

– Han hade inte tagit stryk i loppet på lördag. Torvald Palema är bra men det är ändå klasskillnad jämfört med Varenne, säger tränaren Jori Turja som i helgen återvänder till Åby tillsammans med Simb Chaplin.

Finländaren Jori Turja jobbade hos Olle Goop under många år. 1995 lämnade han Åbytravet och blev tränare i Italien.

Efter några år utomlands fick Jori Turja Varenne i träning. Hästen skulle komma att hyllas som vilken stor idrottspersonlighet som helst i Italien och gav Turja ordentlig fart på karriären.

Varenne, som sprang in över 50 miljoner kronor, vann Prix d´Amerique två gånger och Elitloppet två gånger.

Vi kan sluta uppräkningen där. Den italienske hästens härjande på travbanorna saknar motstycke.

– Han fick ofta göra loppen helt på egen hand. Hästen var allround och vann både Prix d´Amerique och Elitloppet. Det blev även framgångar i USA..det är klasskillnad jämfört med hästarna som startar på lördag. Men kanske dumt att jämföra också, säger Jori Turja och fortsätter:

– Torvald Palema är bra men på ett annat sätt och får väl inte ens pengar om han hamnar i dödens. Nu Pagadi har jag sett någon gång och den hästen kan bli spännande för framtiden. Stig H har ju sagt att den hästen är en av de bästa han tränat och Stig H vet ju vad han pratar om.

Getingstucken stjärna

I Olympiatravet har Jori Turja varit med ytterligare en gång efter Varennes två segrar i början av 2000-talet. Alesi Om var hårt betrodd 2004 men diskvalificerades för galopp.

– Simb Chaplin är min bästa häst för dagen. Jag fick honom i träning i september i fjol och han blev bland annat getingstucken den första tiden hos mig och har varit borta mycket. Han har två segrar på tre starter i år och har varit fin. Jag och ägarna till hästen har sagt att vi är nöjda om han tar en plats bland de fem på lördag, men vi blir inte förvånade om han gör ännu bättre ifrån sig.

Elitloppsdrömmar

Efter lördagens final tar Lutfi Kolgjini över träningen av Simb Chaplin.

Efter avelsbestyr i Finland och fortsatt tävlande i Skandinavien i vår och sommar är det meningen att sjuåringen ska återvända till Jori Turja i höst.

Tränare i Skandinavien blir omväxlande Lutfi Kolgjini och Markko Nieminen.

– Solvallas helg den sista helgen i maj är vi mycket intresserade av. Det finns många lopp då, Elitloppet ett av dem. När den här hästen är som bäst duger han i alla sammanhang, säger Jori Turja.

Mikael Wikner/KANAL75

ARTIKELN HANDLAR OM