Spåren lottades i TV4 – nu reagerar tränarna

Foto: TV4
TRAV

Lottningen till årets Olympiatrav i TV4 har fått de aktiva och landets travkrönikörer att reagera.

Programledaren Johan Edlund tog en lapp ur skålen – för att sedan byta lapp några sekunder senare.

– Det är ju ingen rök utan eld och säger folk att det såg konstigt ut så borde det kollas upp, det finns ju inspelat, säger travtränaren Lutfi Kolgjini.

I söndagens Vinnare V65 lottades startspåren till lördagens final av Olympiatravet på Åby. Sportchefen Ken Karlsson var på plats för att dra hästnamnen och programledaren Johan Edlund drog startspåren. Med från STC fanns sportchefen Per Wetterholm för att kontrollera att allt gick rätt till.

Startspåren lottades och travtränaren Stig H Johansson fick två bra spår för sina hästar Debbie Brodda och Nu Pagadi. Nitlotten drog Stefan Hultman som fick spår åtta med Triton Sund.

Det som har fått folk att reagera är när Johan Edlund drar startspåret för Nu Pagadi. Programledaren tar en lapp ur skålen – men lägger sedan tillbaka den och tar en ny lapp några sekunder senare.

Efter lottningen har Travnets krönikörer Lennart Persson och Christoffer Ekmark reagerat över lottningen.

”Att lotta startspåren i storlopp på det sätt som gjordes igår känns aningen, minst sagt, amatörmässigt. Och dessutom inte riktigt trovärdigt”, skriver Lennart Persson på Travnet.se.

Även Cristoffer Ekmark är kritisk.

”TV4 gör kanske världens bästa Trav-tv. Men när spårlottningen till lördagens stora begivenhet ägde rum i söndags blev det en uppvisning i nonchalans, slarv, dårskap och kanske rentav fusk! Ja, fusk”.

”Det finns ett begrepp som heter Italiensk lottning, vilket betyder riggad lottning. Och hade det här skett i italiensk TV, då djävlar”, skriver han på Travnet.se.

”Vore roligt att fråga Edlund”

Travtränaren Kari Lähdekorpi har spelat upp klippet från TV4-sändningen och reagerar även han på sättet man lottar spåren.

– Det skulle vara roligt att fråga Johan Edlund vad det var frågan om. Nu är det ju så att man alltid letar något fel. Men det ser lite konstigt ut. Men jag tror inte att han fuskade. Han vet inte vilka nummer som är vilka. Men det vore intressant att veta hur han tänkte och varför, säger han.

Jägersrotränaren Lutfi Kolgjini, som kör Jori Turjas Simb Chaplin i finalen, är även han skeptisk.

– Jag såg lottningen men jag la inte märkte till att det var något fuffens. Men det är ju ingen rök utan eld och säger folk att det såg konstigt ut så borde det kollas upp, säger han.

”En jävla myt”

Att det fuskas i Italien dementerar Kolgjini.

– Jag har ingen teori om det här men jag har svårt att tro att det skulle fuskas. Men att det fuskas i Italien som vissa påstår är bara en jävla myt. Det är två poliser som är helt ointresserade av trav som sköter lottningen så det är bara skitsnack.

”Något fusk är det inte”

Åbys sportchef Ken Karlsson är övertygad om att allt gick rätt till vid lottningen.

– Jag hade fullt upp med mitt eget, men något fusk är det inte. Då ska det vara en medveten handling. Nu är det två olika personer som drar två olika saker. Vi vill tv-sända lottningen för att det ska vara öppet och att man ska kunna se proceduren.

Han menar att det inte gick att fuska.

– Jag hade gjort i ordning lottrullarna och han har ingen aning om vad det står på dem så han kan inte fuska, säger Ken Karlsson.