Sami Saarela: I natt kommer det kritiska

Foto: ALN
Sami Saarela och Red Hot Dynamite.
TRAV

I söndags opererades stjärnhästen Red Hot Dynamite med livshotande tarmproblem.

Nu mår hästen bra – men ännu är faran inte över.

– I natt kommer det kritiska, då får vi se om tarmarna fungerar, säger hästens tränare Sami Saarela.

Fyraårige Red Hot Dynamite är en av Sveriges bästa travhästar. Han var bäst bland de treåriga hästarna förra året och vann flera stora lopp och tjänade 4,5 miljoner kronor på 15 starter.

Hästen delägs av brottarlegendaren Frank Andersson som på söndagskvällen fick ett mycket tungt besked. Red Hot Dynamite opererades akut på Strömsholms djursjukhus för ett veck på blindtarmen. En allvarlig åkomma som är direkt livshotande.

Har börjat äta

Nu, tre dagar dagar efter operationen, mår Frank Anderssons stjärnhäst bättre.

– De senaste rapporterna säger att allt är bra med honom efter operationen. De har börjat ge honom mat och hö nu och det ska sätta fart på tarmarna. Han har inte haft ont efter operationen och nu vill han ha mat vilket är väldigt positivt, säger tränaren Sami Saarela.

Så faran är över nu?

– Nej, det kritiska kommer i natt, då får man se om tarmarna fungerar då han får äta mat. Det är nu tarmarna ska sätta igång igen så vi får vänta någon dag innan vi kan vara helt säkra. Om det blir stopp igen så blir det operation igen, men när det gått så här långt brukar det gå bra. Han står i alla fall i en box nu och vill ha mat. Vi får hoppas att maten kommer ut den naturliga vägen.

Hur mår du?

– Jag vågar inte tänka på vad som kommer hända. När sådana här saker inträffar så vill man inte gå händelserna i förväg. Om vi kommit in för sent i söndags så hade tarmarna spruckit och då hade det varit god natt. Det är skönt att han mår bättre men faran är inte över ännu.

Kan komma hem till helgen

Om allt går som det ska kan Red Hot Dynamite komma hem till sin box på Sundbyholms travbana redan till helgen.

– Uppstår inga komplikationer i natt så kan han komma hem till helgen. Då får han börja rehabiliteringen och han måste skrittas i minst två månader. Såret i buken måste läka ihop och det får inte hända några konstigheter. Han ska bara gå lugnt och stilla som en gammal gubbe, säger Sami Saarela.