Frank: Ber till gud att han överlever

Foto: KANAL75
TRAV

Frank Anderssons stjärnhäst Red Hot Dynamite kämpar mot livshotande tarmproblem.

Han är akut opererad och de närmaste dygnen är kritiska.

– Det är fruktansvärt hemskt. Jag ber till gud att han överlever, säger en bedrövad Frank Andersson till Sportbladet.

Red Hot Dynamite är en av Sveriges bästa travhästar.

Han var kullens kung i fjol som treåring och har sprungit in 4,5 miljoner kronor.

Hästen delägs av Frank Andersson som på söndagskvällen fick ett tungt besked. Red Hot Dynamite opererades akut på Strömsholms djursjukhus för ett veck på blindtarmen. En mycket allvarlig åkomma som är direkt livshotande.

– Det kom som en chock. Hade hästen kommit in ett par timmar senare hade han varit död nu, säger Frank Andersson till Sportbladet.

– Det är fruktansvärt hemskt och jag hoppas innerligt att hästen överlever. Sedan få allt ta den tid det tar. Det viktigaste är att han blir frisk och sedan får man sätta upp planerna därefter.

– Man hade sett fram emot det här året så mycket och väntat hela vintern. Det känns väldigt tungt just nu. Kanske att det finns en chans att få vara med i derbyt i höst om han blir frisk, fortsätter brottarlegendaren.

”Känns för jävligt”

För färske proffstränaren Sami Saarela är det ett stort bakslag. Han tog med sig stjärnorna Red Hot Dynamite och Sahara Dynamite ifrån Timo Nurmos när han blev egen tränare vid årsskiftet. Sahara Dynamite skadade sig i vintras och nu kom nästa smäll.

– Det känns för jävligt. Man har jobbat hårt länge för det här och såg fram emot en ny säsong. Det är tungt och det vänder fort i den här branschen, säger Sami Saarela.

”Verkar normalt”

Eskilstunatränaren förklarar vidare vad som har hänt.

– Det är en bit av blindtarmen som är svullen och inflammerad. Han har fått ett veck på tarmen och veterinären fick gå in och rätta till det. De behövde inte kapa något på tarmen och veterinären tror att det sätter igång magen igen. Men det vet vi först om tre, fyra dagar. Det är också de dygnen som är kritiska, säger Sami Saarela.

– Hästen har i alla fall vaknat efter operationen och allt verkar normalt så här långt. Men det är först när de börjar mata honom igen som vi vet mer. Problemen började i onsdags när han inte åt upp sin mat som han brukar. Därefter har han inte velat äta eller dricka.

Om hästen blir frisk, när han vara tillbaka på tävlingsbanan igen?

– Det är otroligt svårt att säga, men jag vet i alla fall att han bara ska skritta i två månader eftersom de har öppnat buken. Den här sommaren är körd, det är helt klart i alla fall.

ARTIKELN HANDLAR OM