”Jag har skänkt bort 20 hästar”

Foto: KANAL75
Kari Lähdekorpi.
TRAV

Kari Lähdekorpi är landets största hästägare med över 100 hästar i ägo.

Han är dock bekymrad över marknaden.

Lähdekorpi hävdar att det nästan är omöjligt att både köpa och sälja hästar numera.

– Marknaden har ändrat sig helt. Jag har i princip skänkt bort 20 hästar senaste veckan, säger Kari Lähdekorpi till Trav365.

Till skillnad från de flesta travtränare så äger Kari Lähdekorpi merparten av stallets 150 hästar.

Det är mycket ovanligt då merparten av landets tränare har andra ägare på sina hästar.

Nu ger han en liten passning till sina tränarkollegor.

– Jag skulle aldrig rekomendera någon ägare att köpa häst utan att jag är med själv. Det ska vara som ett lag och det skulle inte kännas rättvist att inte vara med själv, säger Kari Lähdekorpi.

– Att äga häst är det roligaste jag vet. Jag hade inte varit travtränare om jag inte hade ägt hästarna själv. Men det beror delvis på att jag aldrig får in några hästar i träning ifrån utomstående ägare. Jag måste alltid köpa in dem själv och då blir jag också delägare i dem.

Hur många travhästar äger du idag?

– Jag räknade nyligen och då var det 108 hästar. Det är allt ifrån tio, 20, 30, 50 och 100 procent som jag äger i hästarna. Vi är några kompisar som äger tillsammans och har jätteroligt ihop. De är också trogna kunder som aldrig skulle flytta hästarna.

Stor skillnad

Det är stor ruljans i stall Lähdekorpi och många hästar i omlopp. Lähdekorpi är känd för att köpa och sälja hästar i stor utsträckning. Han beklagar dock att marknaden har ändrat sig betydligt jämfört med tidigare. Kari tycker att det nu har blivit mycket svårare att både sälja och köpa nya hästar.

– Marknaden har ändrat sig helt och blivit konstig. Det är jättstor skillnad mot för tio år sedan. När jag vill köpa en bra häst då får jag ingen under 500 000 kronor. Men när jag ska sälja så är de inte värda någonting. Jag har nyligen mer eller mindre skänkt bort 20 hästar på något veckor.

Skänkt bort?

– Ja, en del har jag gett bort och andra har jag släppt iväg alldeles för billigt. Det är V75-hästar som Airborn Tooma, Cadeu K., Alvena Fancy, Made For Victory, Prime, McOlly för att nämna några.

Hur kommer det sig?

– Jag är oftast envis och har kvar hästarna för länge. De har varit formlösa och när man då kommer hem ifrån Halmstads tävlingar och tio hästar inte har fått pengar, ja då vill man bara att de ska bort.

– Men detta betyder inte att hästarna är slut. Får de bara ett miljöombyte och kommer norr om Stockholm så duger de alldeles utmärkt. Så köparna bör vara vakna på när mina hästar inte är i form om de vill köpa.

– Dessutom är jag den lättaste personen att sälja häst till. Då gör att jag hela tiden måste ge plats för nya hästar som kommer in, säger Lähdekorpi.

Hur ofta köper du nya hästar?

– Varje vecka. Nyligen köpte jag hälften i Casher som är ny i träning. Han har kapacitet att räcka på V75 om han fungerar. Jag skulle uppskatta att jag köper över 50 nya hästar varje år. Och då är jag allså delägare i samtliga.

Så nu letar du efter nya hästar?

– Njae, jag söker inte hästar aktivt på det sättet att jag ringer upp tränare och ägare. Jag har flera kontakter som sköter det åt mig och har gjort så i många år.

– Men det är jättesvårt att köpa en bra häst idag. Folk drar till och har alldeles för höga priser på sina hästar. Man borde kunna få en bra starthäst för 200 000 kronor men det är helt omöjligt. Marknaden är inte alls som den har varit och det är synd, säger Kari Lähdekorpi.

Inga nya hästägare

Trots att stall Lähdekorpi leder tränarligan i landet med 8,8 miljoner kronor inkört, säger han alltså själv att han inte får in några nya hästägare.

– För några år sedan fick jag det men inte numera. Jag får inga nya hästägare alls och det är bara mina gamla trogna kunder som jag har kvar och köper nya hästar. Och som jag sa tidigare att hade jag själv inte köpt in några hästar och ägt dem själv hade jag inte varit travtränare.