– Grattis Morten, du vinner Olympiatravet

Foto: THOMAS BLOMQVIST/KANAL75
Morten Waage och Beanie M.M.
TRAV

10 stjärnor gör upp om 1,5 miljoner kronor i Olympiatravet på lördag.

Trav365:s Patrik Fernlund har analyserat startfältet – och vet vem som vinner.

– Beanie M.M. är den som imponerat mest på mig, jag tror han vinner från ledningen, säger Fernlund.

Olympiatravsfinalen på lördag har samlat några av landets och världens bästa hästar.

På förhand ser det ut att stå mellan den svenska trion Nu Pagadi, Beanie M.M. och Torvald Palema. Trav365:s Patrik Fernlund har läst på loppet och ger här sin syn på hästarnas chanser.

1. Nu Pagadi

Kusk: Erik Adielsson

Tränare: Stig H Johansson

Betyg:

Kommentar: Loppets snyggaste häst som såg jättefin ut i kvalet till finalen. Har imponerat enormt men floppade i starterna i Frankrike i vinter. Har visat prov på hyfsad startsnabbhet men får svårt att ta emot de startsnabba hästarna utvändigt. Har kapacitet för att vinna loppet och med en bra resa är han med på målfotot.

2. Copper Beech

Kusk: Conrad Lugauer

Tränare: Conrad Lugauer

Betyg:

Kommentar: Hängde med bra från rygg på ledaren på Torvald Palema senast i en snabb avslutning. Vann mycket enkelt gången innan och har toppform för dagen. Startkatapult som kommer laddas från start för att sedan söka en lämplig rygg. Har tidigare visat sig lite vek och får svårt att vinna mot detta motstånd. Kan ta en plats med maximal resa.

3. Debbie Brodda

Kusk: Ulf Ohlsson

Tränare: Stig H Johansson

Betyg:

Kommentar: Stig H Johanssons sjuåriga sto gör alltid bra lopp och sviker sällan. Fick ett tufft lopp senast i spåren men höll starkt till tredjeplatsen. Hänger med i alla tempon men får svårt att räcka till mot de bästa hästarna här. Med en perfekt resa och ett högt tempo kan hon knipa en slant – mer än så blir det inte den här gången.

4. Go On Pale

Kusk: Thomas Uhrberg

Tränare: Kari Lähdekorpi

Betyg:

Kommentar: Spurtade sylvasst till andraplatsen senast bakom Nu Pagadi. Visade inget extra gången innan och är ojämn i sina prestationer, kan ena dagen förlora mot billigt motstånd för att nästa dag sluta tvåa mot världshästar. Trivs med högt tempo då han har sin bästa bit till slut. Med en resa i andra- tredje ytter och högt tempo så kan han fälla några över upploppet.

5. Beanie M.M.

Kusk: Torbjörn Jansson

Tränare: Morten Waage

Betyg:

Kommentar: Flygmaskin som såg fantastiskt fin ut i årsdebuten. Bombade då till ledningen och vann sedan överlägset. Har utvecklats enormt och slog bland annat världsrekord på Solänget i september förra året. Är mycket startsnabb och läser jag loppet rätt tar han över ledningen av Copper Beech efter några hundra meter. I ledningen är Morten Waages häst extremt svårslagen och han är min vinnare av Olympiatravet 2010.

6. Private Love

Kusk: Matthieu Abrivard

Tränare: Fabrice Souloy

Betyg:

Kommentar: Speedig fransk häst som kördes passivt senast med sikte på det här loppet. Såg mycket fin ut senast och kommer till Olympiatravet i toppform. Vann Prix de Paris på Vincennes i vintras och har en vass spurt. Fabrice Souloy tror på seger på Åbytravet men jag tror att han får vara nöjd om hans häst kniper en plats.

7. Torvald Palema

Kusk: Åke Svanstedt

Tränare: Åke Svanstedt

Betyg:

Kommentar: Fjolårets kung då han radade upp storloppssegrar. Vann dock inte Olympiatravet under 2009 och räkna med att Åke Svanstedt är ute efter revansch. Såg strålande fin ut vid segern i årsdebuten och vann lätt från ledningen senast. Svanstedt är en mästare på att hitta bra positioner från dåliga lägen och har Torvald Palema ett bra slagläge in på upploppet går ingen häst säker. Given i segerstriden.

8. Triton Sund

Kusk: Örjan Kihlström

Tränare: Stefan Hultman

Betyg:

Kommentar: Fjolårets vinnare som inte imponerat i år. Vann årsdebuten på ett okej sätt från ledningen men var tveksam från kön senast. Gick ett tufft jobb på Solvalla i fredags och Stefan Hultman var då strålande nöjd med sin häst. Hultman är en mästare på att ställa sina hästar i ordning inför stora lopp och Triton Sund är en häst man aldrig kan räkna bort. Lottades nu till ett mardrömsläge och behöver tur med tempo och positioner för att vinna. Har gått med skor på alla fyra hovarna i årets två starter, nu blir det barfota runt om och norskt huvudlag vilket brukar ge bra effekt på Hultmans krigare.

9 Nelumbo

Kusk: Franck Blandin

Tränare: Franck Blandin

Betyg:

Kommentar: Fransk stenkross som imponerat stort i Frankrike under vintern. Är urstark och kommer köras offensivt. Galoppade dock i genrepet i söndags och såg inte bra ut. Är svår att sätta in i sällskapet men känslan är att han får tufft att vinna.

10. Simb Chaplin

Kusk: Lutfi Kolgjini

Tränare: Jori Turja

Betyg:

Kommentar: Unghäststjärna som vann enkelt från ledningen senast mot rätt så billigt motstånd. Möter nu betydligt tuffare motstånd och från det tråkiga spåret behöver han tur med löpningsförloppet. Stämmer det med positionerna kan han spurta vasst – det har vi sett förr. Ingen het vinnarekandidat dock.

FAKTA

Så rankar Patrik Fernlund Olympiatravet

1. Beanie M.M.

2. Nu Pagadi

3. Torvald Palema

4. Triton Sund

5. Private Love

6. Nelumbo

7. Simb Chaplin

8. Copper Beech

9. Go On Pale

10. Debbie Brodda

ARTIKELN HANDLAR OM