Så blev Nu Pagadi en stjärna på banan

Foto: CASPER HEDBERG
Hästen Nu Pagadi med sin skötare Lena "Sirocco" Berglund.
TRAV

När Nu Pagadi för första gången satte sina hovar på en svensk travbana slutade det med galopp och fiasko.

Fast det är det nog få som minns. De som såg honom på Solvalla den där marskvällen i fjol minns något annat.

Något som vi alla vet att uppskatta.

Skönhet.

Om det finns något som alla människor är svaga för så är det skönhet. Oavsett om det är en person, en byggnad, naturen – ­eller för den delen ett djur – så uppskattar vi det vackra.

Om Nu Pagadi har sagts att han har eld i sin man. Det är en vacker beskrivning av en sällsynt vacker häst.

I litteraturen är de mest mytomspunna hästarna antingen svarta eller vita. Men de författarna hade aldrig sett Nu Pagadi – för då hade de gjort sina sagohästar röda, med eld i manen.

Föddes i Tyskland

Historien om Nu Pagadi börjar för knappt fem år sedan. Den 15 maj 2005 föddes han hemma hos Friedrich Gentz i ­tyska Westerau.

Tidigt visade han framfötterna. Som treåring var han den ledande hästen i kullen hemma i Tyskland där han tjänade i runda slängar en miljon kronor.

Inga fantastiska pengar nuförtiden men mycket bra om man betänker att Tyskland, den forna stormakten inom travsporten, numera är mer eller mindre död som travnation.

Och med det finns bara en positiv sak: att vi i Sverige fått chansen att njuta av Nu Pagadi.

Hans ägare, med Detlef Tappe i spetsen, insåg nämligen att om Nu Pagadi ska få chansen till en bra internationell karriär kan han inte stanna kvar i Tyskland.

Svårt jämföra med Victory TIlly

Stig H Johansson är unik i travvärlden. I 40 år har han haft en stadig ström av världsstjärnor i sitt stall. Med tanke på det känns det naturligt att det var honom ägarna i fjol höst slog en signal till för att fråga om han var intresserad av att ta sig an en potentiell sådan.

Vad visste du om Nu Pagadi när du fick förfrågan om att träna honom?

– Jag hade hört talas om honom men ­hade aldrig sett honom. Efter att ha pratat med ägarna såg jag några filmer på honom och det är klart att jag fick ett bra intryck.

När han kom till din gård Stora Alby och du såg honom live första gången, var din tanke: ”wow, hoppas han är lika bra som han är snygg”?

– Haha, nej så har jag aldrig tänkt. Det är ju hans färg som gör att han sticker ut, och anledningen till att han blivit en sådan profil. Men det jag uppskattar mest med honom är att han är en så vacker häst exteriört sett, som tävlingshäst betraktat.

Är det något vi människor uppskattar nästan lika mycket som skönhet så är det nog att jämföra saker. Populära frågeställningar för tillfället är om Lady Gaga är den nya Madonna? Eller om Leo Messi redan nu är en större fotbollsspelare än Diego Maradona?

Av alla stjärnor Stig H Johansson haft genom åren är Victory Tilly den häst som ligger honom varmast om hjärtat. Sveriges vinstrikaste häst genom tiderna tjänade över 37 miljoner kronor och vann allt han kunde vinna i början av 2000-talet. Han har kommit att bli referenspunkten när man jämför Stig H:s stjärnor med varandra.

– Men där är inte Nu Pagadi ännu, att man kan jämföra honom med Victory Tilly. Det här året kommer att ge många besked om hur bra Nu Pagadi är och jag hoppas att jag om ett halvår säger: han är bättre än Victory Tilly. Fast det tror jag inte.

Haft problem gå i rygg

Stig H Johansson haussar inte sina hästar i onödan. Nu Pagadi må vara snygg och bra, men någon världsstjärna är han inte ännu, punkt slut. Däremot låter Stig H optimistisk när han beskriver hästens möjligheter att nå världseliten:

– Alla komponenter finns där. Han är speedig, han är naturligt startsnabb – vilket han kommer att bevisa i år – och han är stark. Och så bra som han travade vid segern i försöket till Olympiatravet har han aldrig gjort.

Det finns egentligen bara en sak som oroar. Nu Pagadi kan vara lite stingslig när han måste gå i rygg på andra hästar. Till detta finns en förklaring.

– Just det, han fick tydligen en sten i huvudet i ett lopp i Tyskland som treåring och blev sedan lite rädd, berättar Stig H.

Av den anledningen sydde man upp en huva åt Nu Pagadi, en huva som fick följa med till Sverige och som ytterligare bidrar till Nu Pagadis originella uppenbarelse på travbanan.

– Fast så originell är inte huvan i sig, jag har sett liknande vid flera tillfällen i bland annat Frankrike. Om den har någon effekt vet jag inte men den får sitta kvar, som en psykologisk komponent för både häst, tränare och kusk, säger Stig H och överraskar med att säga att han gärna ser att Nu Pagadi får ett lopp i ryggar i Olympiatravet.

– Ja, han måste ju lära sig det också, ska han tampas med världseliten måste han klara av alla positioner.

Men kan han verkligen vinna Olympiatravet med ett rygglopp?

– Jag tror att det blir mycket svårt att vinna Olympiatravet oavsett position, men å andra sidan tror jag att Nu Pagadi är kapabel nog att vinna från de flesta positioner, säger Stig H Johansson.

FAKTA

Här är Stig H:s bästa hästar

1 Victory Tilly

Stig H:s egen favorit klev in i världseliten redan som femåring 2000 då han vann Elitloppet. Väckte beundran för sitt vägvinnande trav men också för att han lyckades övervinna ett par svåra skador och ta sig tillbaka till världseliten.

2 Queen L.

Ganska oansenlig men med en styrka och ett hjärta som få hästar i historien kan matcha. Gav 1993 Stig H Johansson den seger han eftertraktade mest då hon imponerande spurtade till vinst i Prix d’Amerique på kolstybben på Vincennes i Paris.

3 Napoletano

Hade oturen att tillhöra samma generation som Mack Lobell, Sugarcane Hanover och Ourasi. Varken före eller efter har travvärlden sett så många bra hästar samtidigt. Napoletano fick därför aldrig riktigt det erkännande han förtjänade.

4 Peace Corps

Unghäststjärna i USA som köptes till Sverige och dominerade i världseliten även som äldre. Ihågkommen nästan lika mycket för sitt heta temperament som för framgångarna på banan – båda exceptionella.

5 Grain

Stig H:s första superstar dominerade unghästloppen hemma i Sverige på tidigt 1970-tal men dog tyvärr redan som femåring i samband med en operation 1975. Där gick Sverige garanterat miste om en internationell storstjärna.