Jansson jagar nytt guld – efter 25 år

Foto: KANAL75
Torbjörn Jansson.
TRAV

1985 vann Torbjörn Jansson Olympiatravet med Meadow Road.

I år har han chans på ett nytt guld.

Den här gången tillsammans med Beanie M.M.

– Skulle vi ha marginalerna med oss kan han vara i striden, säger Jansson.

Torbjörn Jansson har kört Beanie M.M. (V75-4) i hästens samtliga lopp och såhär långt har det blivit 16 segrar på 47 starter, 3 410 975 kronor inkört samt ett världsrekord (1.10,7 över 2 140 meter med bilstart). Att duon fungerar bra tillsammans står med andra ord klart. Att Beanie M.M. ligger Jansson varmt om hjärtat råder det heller inga tvivel om.

– Jo, men det klart. Att ha en sådan här häst att köra, det är inte många som har.

Men det har inte gått som på räls hela tiden. I början av tävlingskarriären strulade Beanie M.M. en del i loppen.

– Han hade mycket hyss för sig, sprang ut och var allmänt stökig. Men han har bättrat sig och vi har hela tiden sagt att blir det här rätt kan det bli riktigt, riktigt bra.

”Det fungerar perfekt”

Med "vi" menar Jansson utöver sig själv tränaren Morten Waage och dennes sambo Magdalena Johansson, och Jansson vill gärna dämpa ner sin egen roll och istället framhålla att det är tränarparet som äras bör för att Beanie M.M. har utvecklats till den topphäst han är.

– Min roll är egentligen inte så stor. Jag kör bara loppen, de gör ju jobbet.

Morten Waage vill å andra sidan understryka att samarbetet med Janssons är mycket värt.

– Torbjörn har gjort ett jättebra jobb hela tiden. Vi pratar och vi luftar förslag hit och dit. Torbjörn har mycket mer rutin än vad jag har och han hjälper till på alla sätt och vis. Det fungerar perfekt.

Olympiatravet - ett getingbo

Om allt fungerar perfekt även i olympiatravets final på lördagen återstår att se. Många tipsexperter tror att Beanie M.M. kommer att nå ledningen från sitt femtespår bakom startbilens vingar. Den saken är inte Torbjörn Jansson så säker på.

– Det är troligt, tror jag, att Nu Pagadi håller ledningen och då blir inte han lätt att rå på. Sedan vet vi ju inte vad Åke (Svanstedt) gör. Om han kör med Torvlad Palema tar väl han ledningen för han är ju oerhört snabb. Plus att vi har de här franska hästarna...och Triton Sund. Loppet är ett riktigt getingbo. Men skulle vi ha marginalerna med oss kan han vara i striden.

”Stor, rejäl och urstark”

Vid sidan av Olympiatravet bjuder veckans omgång på V75-finaler och Jansson har det väl förspänt även i dessa.

– Det är stenhårda lopp men det är länge sedan jag hade så bra hästar i en V75-omgång.

– Caddie Dream (V75-1) har jag aldrig kört men jag har sett henne mycket. Det är en fantastiskt fin häst men hon har ju spår lite långt ut och det är väldigt hårt motstånd.

– Wolf Boko (V75-3) har jag kört en gång. Då vann han och var riktigt bra. Men här har vi spår åtta i ett stenhårt lopp så det blir svårt att vinna är jag rädd.

– Gossip's Queen (V75-5) har varit väldigt, väldigt bra. De två gånger jag har kört henne har hon gjort topplopp och efter det har hon varit tvåa och etta och spurtat kolossalt bra. Det är alltid svårt att stå med 20 meters tillägg, kanske extra svårt på Åby, men som hon har gått borde hon ha riktigt bra chans.

– Yarrah Boko (V75-7) är en kalashäst och med honom är jag också optimist. Han är stor, rejäl och urstark. En nackdel är att han inte är så blixtsnabb en kort bit utan behöver gå i jämn hård fart. Då är det ofta någon som har kunnat smyga med och sparat krafterna.

Vilken tror du är din allra bästa chans i omgången?

– På pappret är det nog Gossip's Queen. Hon har varit för jäkligt bra.

Regn - ett positivt tecken?

Lördagens tävlingar på Åbytravet har alla förutsättningar att bli en riktig höjdare, inte bara för Torbjörn Jansson, utan för alla travälskare. Enda orosmolnet är att väderprognoserna varnar för regn.

– Det är ju för jäkligt tråkigt om det blir dåligt väder, men det regnade när Meadow Road vann, säger Jansson med ett finurligt leende.

FAKTA

Fotnot:

I fredagens Dagens Rätt på TV4 13.00 sänds ett reportage med Torbjörn Jansson och Beanie M.M.

Ola Johansson, Åsa Elmroth/Kanal75

ARTIKELN HANDLAR OM