Åke: På speed står ingen emot honom

Foto: CASPER HEDBERG
Travtränare Åke Svanstedt tillsammans med stjärntravaren Torvald Palema.
TRAV

Han är Sveriges snabbaste travhäst och har redan vunnit Elitloppet, Olympiatravet och flera andra storlopp.

Tränaren Åke Svanstedt berättar i en stor intervju om vad som har gjort Torvald Palema tuffare, kaxigare och fräschare än någonsin.

– Det här är ingen normal häst. Han har en speed som ingen kan stå emot med rätt lopp, säger Svanstedt

BJERTORP. Det råder full aktivitet på träningsanläggningen Bjertorp när Sportbladet kommer på besök. Här på Västgötaslätten några mil från Skara bor och tränar drygt 200 hästar.

Ingen travtränare i Sverige har fler hästar i träning än Åke Svanstedt. I fjol var han helt outstanding i landet då hans hästar sprang in totalt 44 miljoner kronor.

Svanstedt vann de största loppen – främst med sin superstjärna Torvald Palema – och röstades fram till årets bästa travtränare.

Vi möter en trevlig och uppsluppen Åke Svanstedt som tar emot efter dagens sista träningspass. Drygt 70 hästar har tränat intervaller i den djupsandbana som gör hästarna så starka och framgångsrika.

Under en lunch på hotell Lumber och Karle i Kvänum berättar han avslappnat och öppenhjärtigt om sina hästar. Bilden av Svanstedt kan tyckas främmande för de som bara ser den koncentrerade tävlingsmänniska han är på tävlingsbanan.

En av anledningarna till det goda humöret stavas Torvald Palema. Axevallatränaren förklarar vad det betyder att ha en sådan superstar i stallet.

– Det är egentligen ingen normal häst. Just en sådan som Torvald Palema föds det bara en på flera tusentals hästar. Självklart betyder det mycket att ha honom i stallet. Det lyfter hela rörelsen och framgångarna smittar av sig på alla vi som jobbar ihop, säger Åke Svanstedt.

En fysik som ingen annan

Torvald Palema har hittills sprungit in 18 miljoner kronor. Han har tagit 36 segrar och vunnit massor av stora lopp.

Vad är det som gjort hästen så framgångsrik?

– För det första så har han en fysik som ingen av mina övriga hästar har. När vi tränar ligger han 30 pulsslag lägre än vad alla de andra gör. Torvald joggar sex intervaller i sandbanan och är helt oberörd ­efteråt. Det innebär att hästen har starkare hjärta och lungor än de andra. Att en häst har en sådan fysik är väldigt ovanligt.

– Sedan har han en teknik när han springer som ingen annan har. Jag har aldrig kört en speedigare häst och han accelererar våldsamt på några steg. Dessutom är han väldigt travsäker och kan egentligen inte galoppera, förklarar Svanstedt.

Och tillägger:

– Han har även ändrat sin attityd de senaste åren. Tidigare var han vek, nästan mesig och hängde med huvudet som en valack. Nu är han hårdare, tuffare och bröstar upp sig mot de andra hingstarna och skriker. Det har även gjort honom bättre på banan.

”En världsstjärna”

Torvald Palema kom till Åke Svanstedt för tre och ett halvt år sedan. Han var tidigare i träning hos Joakim Lövgren på Jägersro, men hade inte fungerat på slutet. Svanstedt hade sett hästen på nära håll i loppen tidigare och gillade honom. Efter några inledande träningspass hade han sin uppfattning helt klar.

– Jag sa till ägarna att vi ska göra en världsstjärna av Torvald. Jag kände direkt att det var en jäkla travare, minns han.

Men allt gick inte på räls ifrån början. Torvald Palema varvade några segrar med att inte alls räcka till i flera lopp. En del tvivlade på att han skulle räcka hela vägen.

– När han var ung och mötte jämnåriga hästar sprang han bara på ren talang. Men när han sedan började möta äldre och ärrade hästar kämpade han inte. Han räckte helt enkelt inte till.

Vad beror utvecklingen på att han nu har blivit så bra?

– Dels mår hästen bra nu och har tagit åt sig av all träning han fått. Att träna i sanden gör hästarna starkare och mer hållbara. Det är även bra rent mentalt för dem att få träna i flock.

– Sedan har vi det här med hårdheten. Han är mycket tuffare och kaxigare nu än tidigare. Det är inte lönt att någon annan hingst försöker komma i närheten när vi kör på rakbanan. Då kan han bli arg.

Så hur sammanfattar du Torvald Palema som häst?

– Han har den bästa motorn, en enastående teknik, är fräsch och hållbar, samt har numera ett löphuvud som gör att han kämpar och ger allt i loppen. Han är startsnabb men har en enorm speed och är bäst med ett lopp på väntan. Fast det fungerar även att köra honom i ledningen numera.

– Så nu har alla bitar fallit på plats kan man säga. Det är kul att hästen har blivit så bra som jag trodde att han skulle bli.

”Kan vara busig på ett snällt sätt”

Tillbaka på Bjertorp efter lunchen är det dags för fotografering. Lämpligt nog spricker molntäcket upp och solen tittar fram denna annars gråmulna aprildag. Inne i stallet putsar och borstar skötaren Sandra Lundgren upp Torvald Palema så att han är i fint skick inför mötet med fotografen. Sandra är relativt ny som skötare till Torvald då förra skötaren Martina Johansson är föräldraledig.

– Jag har haft honom som passhäst sedan i slutet av januari. Men totalt har jag jobbat hos Åke i två och ett halvt år. Det känns jättekul, samtidigt som det blir lite press med en sådan här häst. Men det är ju en hästskötares dröm att få ta hand om en häst som är på elitnivå, berättar Sandra Lundgren.

Du som har hand om den vardagliga skötseln, hur är han att jobba med?

– Oftast är han jättesnäll, men han kan också vara busig på ett snällt sätt. Han vet om att han är en stjärna och är bäst. I början försökte han testa mig och gör det väl lite fortfarande. Han vill se om han kan få övertaget.

Åke Svanstedt leder ut hästen ur stallet och vi beger oss ut på en liten promenad i skogsdungen intill träningsbanan. Torvald Palema är snäll och foglig men bestämmer själv takten.

– Han ska alltid stanna och undersöka och lukta på allt han träffar på. Så här är hästen väldigt snäll att hålla på med. Inte många står så här snällt och stilla när de blir fotograferade, säger Svanstedt.

Han jämför honom lite med sina tidigare superstjärnor Zoogin och Gidde Palema. Svanstedt håller dem för lika bra.

– De var ju olika på sitt sätt men dessa tre är de bästa jag någonsin har tränat. Jag varken vill eller kan sära dem åt.

– Fast gemensamt är att alla har varit snälla till vardags. Men när det blir tävling har de varit väldigt fokuserade och laddade. De vet så väl när det är dags att tävla och då står de helt blixtstilla och bara koncentrerar sig.

Medan Torvald Palema börjar tugga på lite granris fortsätter Åke Svanstedt:

– En av förklaringarna till framgångarna är att han får en totalvila under november och december varje år. Det är många som säger att man inte ska vila en äldre häst så länge för då får man inte i gång den igen. Men jag tror att det är tvärtom att man ­måste göra det för att få dem motiverade och glada.

– Torvald är nio år och det har fungerat bra hittills. Man märker i träningen och i lopp att löpglädjen finns kvar.

När Torvald Palema vann Elitloppet förra året såg han lite småhalt ut under uppvärmningen inför loppet. Trots det kunde han vinna och det visar bara vilken undantagshäst det är. I år har Åke Svanstedt flera gånger påpekat att Torvald ­Palema är fräschare än någonsin tidigare.

– Han har haft lite problem med vänster framkota som har stört till och från. Hästen blev bättre och fräschare ju längre säsongen gick förra året. Nu är han faktiskt helt fräsch och känner inte alls av det.

– Han travar klockrent och är smidigare och fräschare än tidigare.

Välkomnar fransmän med fart

För två år sedan vann Torvald Palema Olympiatravet. I fjol blev han trea efter problem med framkotan. Inför årets final är Svanstedt förhoppningsfull – trots ­dåligt läge med startspår sju.

– Han känns bättre än vad han har gjort inför tidigare finaler. Det är bra att fransmännen är med i loppet så att det blir lite fart. Annars blir det som tidigare att de andra bara sitter och kör emot Torvald.

Tror du att han slår Nu Pagadi och de övriga stjärnorna?

– På speed står ingen emot honom. Är han bara i slagläge in mot upploppet så speedar han ner dem, säger Svanstedt innan han leder sin stjärna tillbaka till stallet.

Både tränare och häst är fulla av självförtroende inför ett nytt spännande tävlingsår.

FAKTA

Här är Åke Svanstedts fem bästa hästar

1 Gidde palema

Internationell stjärna som vann Olympiatravet två gånger samt Elitloppet. Var en följetong på V75 och radade upp storloppssegrar med miljonbelopp i förstapris. Sprang in 27 miljoner kronor under sin karriär. Vinstrikaste svenskfödde avelshingsten ­genom tiderna.

2 Torvald Palema

Blev Årets Häst i trav-Sverige i fjol. Förutom Elitloppet vann han även miljonloppen Hugo Åbergs Memorial, Åby Stora Pris och Forus Open. Vann Olympiatravet för två år sedan och har hittills sprungit in 18 miljoner kronor.

3 ZOOGIN

Var Åke Svanstedts första ­stora stjärna. Kallades för ”Köttbullen från Matfors” och hade en enorm styrka i sin kropp. Unghäststjärna som utvecklades till en elithäst. Han sprang in 25 miljoner kronor på 1990-talet och sopade rent i storloppen, både i Sverige och i övriga Europa.

4 FINDERS KEEPERS

Har tillhört den översta eliten de senaste åren. Var trea i Olympiatravet för två år sedan och har vunnit Jubileumspokalen samt kvalat in till Elitloppsfinalen.

Den startsnabba och speediga ­hästen har tagit många V75-­segrar och sprungit in 6,6 miljoner kronor.

5 DREWGI

Unghäststjärna som vann de största loppen, Kriteriet och Derbyt, som tre- och fyraåring. En liten krigare som sprang in 5,6 miljoner kronor på 90-talet och då var en