Statistiken: Unga ratar travet i TV4

Foto: ALN
TRAV

De unga tittarna valde innebandy i TV4 istället för Olympiatravets final i TV4 plus i lördags.

Fyra gånger fler unga tittare valde innebandy istället för trav.

– Vi skulle gärna ha lägre medelålder, säger Niclas Andersson, VD på Kanal75.

Varje lördag direktsänds V75 i TV4 eller TV4 Plus. Olympiatravets final i lördags sågs av 139 000 personer. Av dem var 77 000 tittare 60 år eller äldre, enligt MMS.

”Mycket äldre folk”

I gruppen mellan 25 och 39 år såg drygt 7 000 personer på Olympiatravets final i TV4 Plus. Det innebär att en person av 250 i den unga åldersgruppen valde travet. Innebandyfinalerna i TV4 lockade fyra gånger fler tittare i den yngre målgruppen. 28 000 tittare mellan 25 och 39 år såg på innebandyfinalerna.

– Vi vet att det är mycket äldre folk som ser på travet och det är klart att tittaren är lite av en spegelbild av spelaren. Spelaren får ju inte vara under 18 år och därför har vi få tittare som är under 18 år. Men vi skulle gärna ha lägre medelåldern på tittarna, säger Niclas Andersson.

Hur ska ni få flera unga att se på travsändningarna?

– Den som kan kläcka den nöten kan ringa och få jobb hos oss. Vi har försökt i många år och det vikigaste är att bli modigare i de stora kanalerna, man måste vara nyskapande. Förut fanns det bara ett sätt att se på trav i tv och det var på TV4. Nu kan man se loppen via datorn hos ombud och på tv så vi behöver inte göra malltrav-tv. Nu har vi möjlighet att tillfredställa de som är väldigt intresserade på ett annat sätt.

– I TV4 kan man göra det lite roligare och vi pratar mycket om hur vi ska kunna hitta på roliga saker. Gör man bra och intressanta program och bygger sändningarna på ett bra sätt så kan det fungera både på unga och äldre.

”Får ta hänsyn”

I lördags var det final i Olympiatravet med 1,5 miljoner kronor till vinnaren. Men trots det fick travet flytta på sig då TV4 valde att visa SM-finaler i innebandy istället.

– Vi vet hur avtalen ser ut sedan tidigare och ska man vara med i TV4 så får man ta hänsyn till att andra saker händer. Om man tycker att trav är viktigare än allt annat så ska man inte söka sig till TV4, då ska man ha en egen kanal. Vårat program klockan 18 i TV4 blev förkortat på grund av att en av innebandyfinalerna drog över på tiden och programmet blev sämre än vi hoppats på. Men så är det och det får man leva med. Samtidigt förstår jag att tittarna tycker att det blev för kort och avhugget, säger Niclas Andersson.

FAKTA

Så många såg Vinnare V75 i lördags

3-14: 0,2 procent av befolkningen.

15-24: 0,5 procent.

25-39: 0,4 procent.

40-59: 1,8 procent.

60 plus: 3,4 procent

Källa: MMS