Stjärnhästen räddad – får åka hem på lördag

Foto: MARIA HOLMÉN/KANAL75
Sami Saarela med Red Hot Dynamite.
TRAV

I söndags opererades Red Hot Dynamite med livshotande tarmproblem.

Nu, fem dagar senare, är den största faran över och på lördag kommer hästen hem till Eskilstuna.

– Det känns skönt, säger tränaren Sami Saarela.

Frank Anderssons miljonhäst Red Hot Dynamite opererades i söndags med livshotande tarmproblem.

Hästen opererades akut på Strömsholms djursjukhus för ett veck på blindtarmen. En mycket allvarlig åkomma för en travhäst.

Operationen blev lyckad och under de senaste dagarna har hästen vårdats på Strömsholms djursjukhus. Hästen äter nu sin mat utan problem och avföringen kommer ut den ”riktiga” vägen.

– De ringde från sjukhuset i går kväll och sa att hela dagen gått enligt planerna. Magen verkar funka som den ska och tarmen har inte sagt ifrån så det är kanon, säger tränaren Sami Saarela.

”Får vara försiktig”

Om allt går som det ska kan Sami Saarela hämta sin häst på djursjukhuset redan på lördag.

– Han har nu fått ätit gröt och hö på sjukhuset och det är när vi ska ge honom sin vanliga mat som nästa steg kommer. Man får vara försiktig i början och det kan bli komplikationer när han börjar äta sin vanliga mat. Men nu fungerar tarmen som den ska och det ser lovande ut.

Hyllar veterinären

Om Red Hot Dynamite inte blivit förd till sjukhus i söndags hade han troligtvis dött. Med tanke på det är det nästan ett mirakel att Red Hot Dynamite kan komma hem till sin box redan på lördag.

– Det känns skönt. Veterinären har gjort allt rätt och det är tur att det finns så duktiga människor som kan operera och hitta felen. När hästen kommer hem så kommer han få ta det lugnt i två månader. Han kommer bara rastas så att såret i buken får läka ihop, säger Sami Saarela.