”Hade varit en hemsk död att bli söndersliten”

TRAV

Ingemar Persson, 67, var ute på en vanlig ridtur på sin häst Järvsö Jörgen.

Turen tog en obehaglig vändning då han stötte på en björn. Det hela slutade i en jakt på liv och död.

– Första tanken var att här gäller det att hålla sig kvar, säger Persson.

Foto: Kanal75
Ingemar Persson, storebror till travtränaren Jan-Olov Persson, var med om en obehaglig händelse. Han stötte på en björn på ridturen och blev jagad i över en kilometer.

Ingemar Persson som är storebror till travtränaren Jan-Olov Persson, mannen bakom kallblodet Järvsöfaks, var ute och ridtränade sin häst Järvsö Jörgen. Träningspasset avverkades utanför byn Grönås, nära Järvsö i Hälsingland. På väg hem från ridturen fick Ingemar en obehaglig överraskning. En björn stod på bakbenen och blockerade stigen han red på.

– Jag satt och kollade ner i backen för att se så hästen tog sig fram över stenar och rötter. Då körde hästen upp huvudet och jag kollade upp. Då stod björnen där på bakbenen framför mig, säger Ingemar Persson.

– Då vände hästen om och stack. Jag hade fullt upp med att hålla mig kvar. Hästen sprang upp på ett berg, ett högt berg. När vi var på toppen kollade jag bakåt och då var björnen 50 meter efter oss. Vi fortsatte att rida nerför berget på andra sidan, då höll jag i mig som bara den. Jag tänkte att jag inte skulle flyga av, eller att hästen skulle snubbla och ramla, för det gick fort. När vi kom ner kollade jag bakåt igen och björnen var fortfarande bakom oss och björnen jagade oss ända fram till bebyggelsen. Han stannade cirka 50 meter från soptunnorna till gården.

Persson: Det var skakigt

Hur långt jagade björnen dig?

– Det är mer än en kilometer, det är långt.

Hur kändes det, och hann du tänka något?

– Jag tänkte att jag måste koncentrera mig och nypa åt så jag inte skulle ramla av. Det var nära att jag flög av när vi touchade några träd. Men jag har ridtränat hästen hela vintern så vi har lärt känna varandra, berättar Persson.

– Det var skakigt efteråt...

Hur mådde hästen efter händelsen?

– Han var uppjagad.

Om du hade trillat av, hade björnen attackerat dig då tror du?

– Det är nog stor risk för det ja.

– Det hade varit en hemsk död att bli söndersliten av en björn.

”Aldrig stött på björn”

67-åringen har bott och rört sig i trakten i hela sitt liv. Men han har aldrig stött på en björn i skogen tidigare, trots att han har plockat bär, kört timmer och dragit fram älgar därifrån.

– Jag har aldrig hört något. Jag har livnärt mig åt timmer och att dra fram älgar i skogen och jag har aldrig förr stött på någon björn.

Och efter mötet med rovdjuret drar sig amatörtränaren från att rida samma vända igen.

– Jag hade sagt att jag skulle rida tills det började torka upp på vägarna. Det blev en gång för mycket, säger Persson med ett skratt.

– Det är färdig ridet i framtiden, nu blir det landsvägen. Efter ett helt liv så råkar man ut för det här i 67-års ålder.

ARTIKELN HANDLAR OM