Lindblom: Är bara att spika

Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75
Åke Lindblom med I Saw You.
TRAV

Han har inte vunnit på Solvalla i år.

Nu ska det bli ändring på det.

Inför onsdagens V64-jackpot finns det en tränare som är mer segersäker än någon annan.

– Mitt råd till spelarna? Det är bara att spika, säger Åke Lindblom.

Att inleda ett system med en spik kräver mod. Många spelare drar sig för att riskera att spänningen ska vara över redan efter en avdelning.

Men friskt vågat hälften vunnet lyder ju talesättet och senaste exemplet kom i lördags då ett V75-system inlämnat i Hallunda tog hem över 20 miljoner av V75-potten.

Det hade spik i första avdelningen.

Två av de tre största V75-vinsterna genom tiderna har haft samma upplägg.

Så den som hyser tilltro till Åke Lindblom kan få en rivstart på onsdagens V64-omgång där jackpot gör att det beräknas bli elva miljoner kronor till en ensam vinnare.

Hästen det handlar om är 2 I Saw You.

”Min nästa stjärna”

Med nio segrar på 26 starter och drygt en halv miljon kronor på bankkontot har den femårige fuxen redan visat sin talang på banan. Men det är i år som hästen ska få sitt stora genombrott. I alla fall om man ska tro tränaren.

– Vi har haft härliga förhållanden i vinter med all snö och jag har kunnat trimma honom rejält. Han har blivit mycket starkare och äntligen vuxit i sin stora kropp. Hästen är ju 1.70 hög så egentligen är det otroligt att han sprungit så bra som han gjort tidigare. Det är nu han kommer att visa hur bra han egentligen är och jag tror att det här är min nästa stjärna, säger Åke Lindblom bestämt.

Vad gäller taktiken är det inga hemligheter. Lindblom är känd som en friskus i sulkyn och onsdagen blir inget undantag.

– Jag gasar till ledningen och bara kör. I Saw You kan springa ruskigt fort över den här distansen. Mitt råd till spelarna? Det är bara att spika.

Vill inte bli mamma?

Men Åke Lindblom nöjer sig inte med det. Han vill även varna för sin andra häst, 1 Ganyline i V64-6, som även hon kommer från seger.

– Det har alltid varit en gedigen häst som gjort sitt bästa. Vi hade bestämt oss för att ta henne till aveln i år, men nu börjar jag tveka om det.

Faktum är att onsdagens start kan bli avgörande för om Ganyline får bli mamma eller fortsätta på tävlingsbanan.

– Det känns ju tråkigt att betäcka en häst som är i sitt livs form och det verkar hon faktiskt vara. Förra loppet var nog det bästa hon gått i ledningen och i jobbet idag (måndag) var hon oerhört laddad. Vinner hon så får vi nog ta det som ett bevis på att hon vill fortsätta tävla.

Även Ganyline har dragit ett perfekt startspår, men här har Åke Lindblom ett annat drömscenario.

– Hon är allra bäst då hon får gå på väntan. Med lucka från rygg på ledaren kan hon avsluta ruskigt fort.

Optimistiska tongångar - som vanligt - från den gladlynte Örebrotränaren. Men kan man verkligen lita på någon som fortfarande inte spräckt årets segernolla på huvudstadsbanan?

– Jag har ju knappt varit där utan tränat istället. Mina hästar trivs inte på vinterunderlag och jag tycker att det kostar mer än det smakar att tävla då.

– Nu när banorna börjar bli bra så kommer vi, lita på det.

Robin Johansson/Kanal75