Vännen: Ingen kan ta viljan ifrån honom

Förstemannen och vännen om olyckan och livet på gården

TRAV

KNIVSTA Det har gått sex veckor sedan Jim Frick slungades huvudstupa i marken i en olycka på Solvalla.

Efter en lång period av medvetslöshet gör Jim nu små framsteg på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

I dagarna har han yttrat sina första ord och hustrun Åsa beskriver hur hoppet har stärkts.

På träningsgården i Knivsta rullar arbetet vidare.

Jan Plog.

Det är en vacker vårdag med friska vindar vid vårt besök på Östunabergs gård knappt fem mil norr om Stockholm. Att åkern har svämmat över till följd av all smält snö är det ingen som tar någon större notis om. Istället råder det full aktivitet i stallet.

Här har Jim Frick byggt upp sin rörelse sedan 1979.

Men sedan onsdagen 10 mars har han inte varit här själv.

Navet i hjulet är istället Jan Plog, Jim Fricks följeslagare sedan 33 år, som fått leda verksamheten sedan olyckan.

– Ja, det har ju blivit lite annorlunda kan man säga. Nu får jag ju ta ett himla ansvar och sköta mer eller mindre hela ruljansen med anmälningar och allt möjligt. Veterinär och hela den biten. Så för mig har det väl förändrats bra mycket, säger Plog eftertänksamt.

Det är bara familjen som besöker Jim på sjukhuset men du vet ju självklart hur rehabiliteringen går. Vad säger läkarna?

– Att det kommer att ta tid, så är det väl. Men det har funnits många positiva framsteg sista tiden. Förra veckan så fick han ju lite kaffe på en svamp som de blötte läpparna på honom med, det hade han reagerat mycket på sa systrarna. För han dricker ju rätt mycket kaffe. Och det är väl mycket sånt där de ska hålla på och pyssla med uppe på rehab nu, lukter och sånt där och allt möjligt.

Så viljan finns från Jims sida?

– Ja, det tror jag. Absolut, den kan nog ingen ta ifrån honom.

Ni har 60 hästar på träningslistan, hur är andan i stallet bland personalen?

– Jag tycker den är jättebra, speciellt nu när vi fick vinna ett lopp på Solvalla i onsdags. Det var roligt för allihop för vi kämpar ju på precis som vanligt.

Det märktes att det var stort känslomässigt och även för Håkan Eriksson som körde.

– Ja absolut, jag tycker att han gjorde en jättebra segerintervju. Det gjorde han, det är kul för oss alla. Vi får svar på att vi kan lite.

Har ni blivit mer sammansvetsade av det här tråkiga?

– Ja, kanske lite grann. Alla försöker att hjälpas åt, alla måste dra sitt strå till stacken nu då när vi är chefen mindre, så är det väl.

Du har ju sett olyckan vid flera tillfällen antar jag, vad är det som händer enligt dig?

– Jag tycker att det ser ut som att hästen snubblar. Sedan slår han mer eller mindre i backen, det går så himla fort och han åker i backen som en järnklump, han ligger ju still bara. Det var nog huvudet som tog värsta smällen tror jag.

”Han känner igen oss”

Om och när Jim Frick kommer tillbaka till tävlingsbanan kan ingen svara på. Nu är det de små förbättringarna som ger styrka i vardagen. Eller som hustrun Åsa beskriver det på familjens hemsida:

”Igår gick vi ut från Akademiska i Uppsala och möttes av vårsolen, fåglarna kvittrade och vi skrattade. Tänk att få vara så här glad, helt underbart. Jim har formulerat sina första ord och tungan letar febrilt efter rätt uttalande. Långa meningar som inte går att tolka blandas med klara tydliga ord. Han känner igen oss och vet att han själv heter Jim. Härligt, och en upplevelse som är svår att beskriva.”

För även om Jim Frick inte är närvarande så rullar hans livsverk vidare. På onsdagen startar man två hästar på Solvalla. I sulkyn sitter systerdotter Kajsa Frick som blivit den som fått ta huvuddelen av styrningarna.

Och Jan Plog kommer att fortsätta att bära ansvaret så länge det behövs.

– Det får väl ta den tid det tar, bara han blir som helt återställd för man önskar ju ett värdigt avslut på karriären om man säger så. Att han får sluta som en vanlig människa och inte ska behöva ha något handikapp eller men. Det tycker jag att han är värd. Har man vunnit 5 000 lopp så borde man få sluta behagligt.

Fotnot:

Ett reportage om Jim Fricks stall kommer att visas i Dagens Rätt i TV4 klockan 13.00 på onsdagen.

Åsa Elmroth, Robin Johansson/KANAL75