Bergh: Går inte att slå Maharajah

Foto: CLAES KÄRRSTRAND
Robert Bergh.
TRAV

Han är en av Robert Berghs mest lovande hästar.

På lördag gör femårige Production årsdebut på V75 – men tränaren tror inte på seger.

– Det blir svårt att slå Maharajah, säger Robert Bergh till Trav365.

41-årige Robert Bergh har för tillfället 101 hästar på sin träningslista. En av Berghs mest intressanta hästar är den femårige miljonhästen Production. Den amerikanskfödde hästen kom till Robert Berghs stall i Sundsvall under fjolåret och inledde på bästa tänkbara sätt på svensk mark. På Bergsåker den 17 april vann hästen sitt debutlopp i Sverige då han var helt överlägsen och segermarginalen skrevs till fem längder.

Robert Bergh har alltid haft stora tankar om sin femåring men efter den lovande inledningen strulade det mycket för Production. Hästen fick ofta dåliga spår och genomgick en halsoperation under sommaren.

Det dröjde ända till den nionde november innan nästa seger kom. Då vann hästen ett lopp med 40 000 kronor i förstapris på Umåkers travbana. Hästen gjorde 13 startar under 2009, vann två lopp och tjänade 483 000 kronor.

– Det blev inget lyckat år förra året. Han fick enormt dåliga startspår och det strulade då han opererades i halsen. Det var ett strulår för honom, säger tränaren Robert Bergh.

Tror på sin häst

På lördag gör hästen årsdebut efter fyra månaders vila. Hästen startar i V75-1 på Umåker med 200 000 kronor i förstapris.

– Det har sett väldigt bra ut i vinter och jag tror att han kan få en bra säsong. Han känns verkligen fin och det ser jättebra ut inför det här året.

Prouction fick spår ett på lördag – ett drömspår för den startsnabbe hästen. Men trots de perfekta förutsättningarna och de goda träningsrapporterna tror tränaren inte på seger.

– Han är snabb ut och till en början försöker vi få ledningen. Nu möter han Maharajah och det är en fruktansvärt bra häst.

Kan din häst utmana Maharajah?

– Nej, det går inte. Om min häst gjort andra starten för året och Maharajah hade gjort årsdebut, då hade det kanske gått. Men man får leva på Maharajahs misstag. Men Production känns väldigt bra och det finns inga moln på himlen. Jag tror på hästen och han kommer duga bra i lite större lopp här uppe i Norrland och i femåringslopp.

”Kan mycket väl vinna”

Förutom Production plockar Robert Bergh ut fem hästar på V75. Flera av hästarna han startar på lördag strålar av toppform och bästa chansen kommer i kallblodsloppet.

– Ulvsås Elvis ser det bra ut för. Han vann på ett väldigt bra sätt senast och jag hoppas han trampar iväg bra härifrån så vi kan komma till ledningen. Han gick precis nyss (torsdag förmiddag) ett 1.45-jobb och han har ett bra lopp på lördag. Det är ett svårlöst lopp men min häst kan mycket väl vinna.

Bergh om sina övriga V75-hästar

Trotteur (V75-2)

– Han har sett fin ut i vinter och han har blivit snabbare och mognat. Han har blivit mer allround och han var bra senast. Även han gick ett jobb alldeles nyss och han ser väldigt fin ut. Kort distans är ett litet minus men han har ett rätt så bra spår och chansen är vettig. Min näst bästa segerchans på V75.

Västerbo Offspring (V75-4)

– Han gjort sitt livs lopp i söndags men ändå förlorade han. Han var klart smidigare än vanligt senast och jag ser det som ett plus att han startar med en veckas mellanrum. Han ska gå framåt med loppet i kroppen men jag har svårt att se han slå El Sueco om den får ett bra lopp. Han ska räknas bakom den.

Jelly Frontline (V75-6)

– Har gjort två kanonlopp på sistone och känns väldigt fräsch och fin. Hon är lite svårt att hålla fräsch men nu ser det bra ut och hon sköter träningen på ett bra sätt. Hon är startsnabb men har man en hare med i loppet (Ryan Trot) så är det bra att vara på innerspår. Det är tufft att kliva upp i silverdivisionen men förutsättningarna är idealiska.

Ghastly Face (V75-7)

– Kom fel på det senast men han har höjt sig auktionsmässigt de senaste månaderna. Han har ett svårt läge nu men är stark. Det är ett väldigt öppet lopp som jag ser det men jag blir inte överraskad om min häst vinner.

ARTIKELN HANDLAR OM