Tränaren: Han är som Mike Tyson

Foto: LARS JAKOBSSON/KANAl75
TRAV

Hårdingen Reven d'Amour är tillbaka i hetluften.

Och utmanar eliten på V75.

– Han är lite som Mike Tyson, när han går upp i ringen då tömmer han hela arsenalen, säger tränaren Henrik Larsson inför debuten i gulddivisionen.

Solen lyser från en klarblå himmel, några koltrastar hälsar vårvärmen välkommen med sina karaktäristiska symfonier. Det är en underbar måndagsförmiddag ute på Erikssund ett par mil väster om Arlanda utanför Stockholm. En Airbus har precis lyft och passerar på låg höjd, det var några dagar sedan sist på grund av vulkan-askan över norra Europa. Reven d'Amour, som springer i sin hage, stannar upp ett ögonblick och följer SAS-planet tills det försvunnit.

Över en kopp kaffe träffar vi Henrik Larsson som på lördag debuterar stallets stjärna i gulddivisionen på Umåker.

– Ägaren är från Umeå och han har siktat på den här helgen i ett år, berättar "Henke".

Trots att Reven d'Amour drog en nitlott, och fick sämsta utgångsläget, låter Solvallatränaren positiv.

– Ja, jag vill inte gnälla. Han har tidigare mest haft bra spår. Dessutom har han tagit sina två största segrar från dåliga utgångslägen. Är de bra så vinner de även från sämre utgångslägen.

Europamästare som treåring

Reven d'Amour är en ren Henrik Larsson-produkt och har tillhört kulltoppen bland hästarna födda 2005 hela tiden. Som treåring blev Reven d'Amour Europamästare och i fjol som fyraåring vann hand bland annat prestigefyllda Fyraåringseliten under Elitloppshelgen på hemmabanan Solvalla.

– Jag matchade honom ganska tufft förra året. I kvalet till Kungapokalen tog han emot Maharajah. Han gjorde två fantastiska lopp även om han hamnade utanför pengar i finalen. Sedan vann han Fyraåringseliten på 1.11,0 och det är väl fortfarande svenskt rekord. Ganska häftigt att min är snabbast av alla, vi har ändå haft ganska många bra fyraåringar i Sverige genom åren, säger Henrik Larsson.

2,3 miljoner kronor på kontot

Två heat i Sprintermästaren slet ganska hårt på Reven d'Amour och när det var dags för Svenskt travderby var hästen inte fräsch och missade finalen.

– Det är klart man var besviken just då, men han var helt enkelt inte i ordning då.

Reven d'Amour hann även med att kvala in till Europaderbyt där han lutade fyra i finalen i Tammerfors innan två tuffa år i kulltoppen kunde summeras. Tio segrar på 22 starter och drygt 2,3 miljoner på kontot är siffror som inte skäms för sig.

Vad betyder Reven d'Amour för dig?

– Han betyder väldigt mycket. Bara det att få fram en sådan här häst i första kullen när man är ny som tränare. Jag köpte in honom själv på auktion. Det känns inte fel.

Vad tror du om framtiden?

– Jag tror att han har egenskaper att bli en riktig superstjärna om han får hålla ihop. Jag vill inte prata om några speciella lopp eller mål. Men jag vet att han har fart att springa en låg 1.10-tid, kanske till och med under 1.10 i år om han får vara fräsch. Samtidigt kostar det att springa i de farterna och både ägaren och jag vill ha en häst att tävla med i många år.

Travets Mike Tyson

Vad är hästens styrka?

– Han är väldigt snabb. Sedan är han lite som Mike Tyson, när han går upp i ringen då tömmer han hela arsenalen. Han är stenhård på banan och det vill jag inte ta ur honom.

Vad kan han förbättra?

– Han har mycket att lära sig, men framför allt måste han bli snabbare från början.

Hur är han annars?

– Han är en hingst med bra självförtroende. Vi är bra kompisar även om han ofta testar mig och försöker utmana mig. Han vänder gärna upp baken och försöker skrämmas, men jag går inte på det. Däremot när vi kör honom här hemma är han lugn och snäll och då kan vem som helst köra, då är han som en kossa.

– Annars är det en häst med många idéer och procedurer och det kan ta ganska långt tid att gå till hagen, eller när man kör till träningsbanan. Då vill han gärna stanna, lyssna, titta och markera sitt revir...

Vass med lopp i kroppen

I november opererades Reven d'Amour i båda framknäna, efter det har uppträningen fungerat perfekt hela vintern. Även årsdebuten senast då Reven d'Amour satt fast i tredje invändigt och slutade oplacerad bakom Spring Erom och Maharajah var enligt ritningarna.

– Ja, det var körorder att han skulle få ett snällt lopp. Femåringar kan man matcha annorlunda och det är inte som under fyraåringssäsongen då man hela tiden måste vara med där framme i uttagningslopp för att sedan ha en chans i finalerna.

Hur ser du på lördagens uppgift i V75-3?

– Han har ett svårt utgångsläge, men nu har han fått sin genomkörare och toppformen ska närma sig. Vi ska köra om det och jag vet att jag har en bra häst.

Du valde gulddivisionen istället för femåringsloppet som inleder V75-omgången. Varför?

– Det var helt enkelt därför att jag visste att Maharajah skulle starta där. Jag håller honom mycket högt och tror att han är oslagbar med lopp i kroppen.

Henrik Larsson har ytterligare en häst till start inom V75-spelet, Arnie Super Jazz som istället får stångas med Maharajah i V75-1.

– Arnie Super Jazz tror jag blir väldigt nyttig i år. Det är en fantastiskt fin travare som ska ha ryggar så länge som möjligt. Den här gången möter han några för bra och blir han fyra-femma är jag nöjd.

Lars-Ove Pettersson/Kanal75