”Han har behandlats med naturläkemedel”

Stjärnhästen Commander Crowe jagar revansch efter fjärdeplatsen

Foto: KANAL75
Commander Crowe.
TRAV

Räkna med segermaskinen Commander Crowe igen.

Efter plumpen för snart två veckor sedan siktar stallet på en start i Finlands största lopp Finlandia-Ajo i början av maj.

– Han hade problem med pinkeriet senast. Nu har han behandlats med naturläkemedel och känns för jäkla fin igen, säger Peter Ingves.

Hästens tränare Petri Puro och kusken Peter Ingves har haft lite att fundera över sedan starten i storloppet Prix d' Etain Royal i finska Seinäjoki 10 april.

Commander Crowe blev inte bättre än fyra i det loppet. Fuxen, som vunnit 34 av 43 starter i karriären, tog slut efter bara några hundra meter när han veks ut till attack.

– Han uppträdde inte alls som han brukar och det är klart att vi blev oroliga. Han ville inte pinka efter värmningen och nu har vi haft en veterinär som kollat upp honom. Om det var problem med njurarna eller bara ett litet stopp vet vi inte. Nu är han i alla fall pigg igen och känns för jäkla fin, säger Peter Ingves.

Enligt stallet skall problemen inte ha inverkat något på Commander Crowes form som höll på att byggs upp inför storloppssäsongen.

– Inte ett dugg. Det var bara tillfälligheter det där och det kommer han att visa också. Han har bara gjort oss besvikna två gånger. Den första gången var han inte tillräckligt förberedd inför ett lopp och nu vet vi också vad insatsen senast berodde på. Petri (Puro) är inne på att det blir Finlandia-Ajo nästa gång, säger Peter Ingves.

Stora chanser för Commander

Finlandia-Ajo är Finlands största lopp och avgörs över distansen 1609 meter på travbanan Vermo i Helsingfors lördagen 2 maj. Förstapriset är drygt 1,1 miljoner kronor.

Vermos vd Jorma Ojapelto bekräftar att Commander Crowe anmälts till loppet.

– Han preliminäranmäldes i dag (torsdag) och som jag ser det är det stora chanser att han kommer med också. Startlistan blir klar på söndag. Vi har inviterat åtta hästar och nu återstår två platser där det är storloppsranking, inte startpoäng, som bestämmer vilka hästar som fyller dessa. Commander Crowe var inte bra i det senaste loppet och bjöds därför inte in direkt, säger Vermos vd Jorma Ojapelto.

Två världsrekordhållare

Arrangörerna är nöjda med att ha lockat två världsrekordhållare till loppet - amerikanske Enough Talk, världens genom tiderna snabbaste travare, samt fransyskan, tillika världsrekordhållarinnan för ston, Premiere Steed.

Inbjudna svensktränade hästar är Joakim Lövgrens Brioni, Olle Goops Quario du Chene och Hans-Owe Sundbergs Scarlets Aino. Finska hästar klara för loppet är Ladakh Jiel och Express Merett.

Mikael Wikner/KANAL75

ARTIKELN HANDLAR OM