Maharajah är skyldig att vinna

Micke Nybrink om Hultmans stjärna

TRAV

Den här gången finns inga ursäkter.

Maharajah är skyldig att vinna.

Min andra spik är uträknad och klar. Segerreceptet är världens äldsta.

När han förlorade i årsdebuten chockades vi svårt, även om allt är relativt. Vad var det som hände? Han skulle ju vinna lätt. Maharajah betyder väl något i stil med ”jag är en ruskigt bra jävel och springer när som helst, var som helst mot vem som helst och vinner alltid”?

Äsch. Nu vet vi bättre. Med lite distans till förlusten inser vi att motståndet var stenhårt, att ingen är på topp efter lång vila och att dödens alltid är dödens. Spring ­Erom är en kanon och att han spurtade förbi var nästan givet som loppet utvecklade sig.

Men den här gången… den här gången är det bara vinst som räknas – allt annat ger betyget IG. Förlorar han nu måste det, för att ge ett G, ha handlat om 100 meters startgalopp och en grym upphämtning till andraplatsen.

Att inte spika Maharajah med lopp i kroppen mot ett mycket sämre gäng än senast låter som en ovanligt dålig idé.

211 meter långt upplopp

I V75-2 tänker jag bjuda på en klar. Alvena Nonstop vinner. Lasse Punkaris ögonsten har visat knallform en längre tid och när han drog innerspår bakom bilen var loppet kört. För de andra alltså. Alvena Nonstop är startsnabb, det har han visat tidigare, och att han ska bomma spets låter långsökt. Efter att ha surfat runt i lopp­arkivet utan att ha hittat startsnabba konkurrenter med dugliga spår är jag övertygad om det.

Tänk också på att upploppet är långt på Umåker, 211 meter, och att innerspår bakom bilen är lite bättre än på andra banor. Rakorna är långa och hästarna har jämn och fin fart när starten går.

Näst senast blev Alvena Nonstop fyra i ett V64-lopp. Han var strålande. Trots flera störningar första 300 meterna med tappad fart och mark, trots att Punkari gasade som om han satt bakom Varenne ut på första långsidan, trots 1.13,5 första 1 000 över full distans. Trots allt det här var han fortfarande i striden in på upploppet. Senast satt han fast med alla krafter sparade i ett V75-lopp på Romme och såg fortsatt fin ut.

Jag träffade Punkari på Sol­valla i onsdags och han bara log när vi pratade om startspåret. ”Vi spänner fast säkerhetsbältet och kör”, sa han och såg ut som om han längtade till lördag eftermiddag.

Guldloppet, V75-3, kan man förmodligen låsa på två. Elitlopps­aktuelle (?) Marshland med lopp i kroppen och spetsläge är förstås ett hett bud. Dig for Dollars visade knallform i Finland senast då han avslutade starkt som trea efter startstrul och köresa.

Men jag kan inte låta bli att strecka Access Tooma. Han är startsnabb och tuff, körs av Adielsson och har visat toppform på slutet. Ni minns väl att han vann V75-Mästaren i januari efter att ha mosat allt i spåren sista 700. Gör han om det loppet har han bra chans.

Övriga lopp i korthet:

El Sueco har varit grym i fem raka segrar och kan visa sig överlägsen i V75-4. Men det är trots allt V75 nu och jag vågar inte gå rakt ut på segermaskinen. Ensam A-häst, inte spik.

Kallblodsloppet är inte så lätt. Stamping i full form blir inte lätt att stå emot. Står inte Myllarfaks ovanligt bra till? Best Elden med Örjan Kihlström är ett skrällbud, liksom Almondo som var ovanligt bra senast.

Magic Space har bra chans trots läget i V75-6 men kan få långt fram till en vilt rusande Ryan Trot. Känns historien igen? I rygg på ledaren smyger Jelly Frontline. Hon flög fram senast.

Ghastly Face är draget i V75-7 men läget avskräcker lite och jag halvgarderar loppet.

FAKTA

Nybrinks system och tips

V75-1: 4 Maharajah (res 8–3)

V75-2: 1 Alvena Nonstop (res 9–3)

V75-3: 3, 4, 9 (res 12–8)

V75-4: 1, 2, 10, 11, 12 (res 6–8)

V75-5: 2, 3, 4, 8, 9, 11, 12, 15 (res 13–14)

V75-6: 1, 4, 10 (res 3–2)

V75-7: 1, 6, 7, 9, 10, 12 (res 11–2)

2 160 rader/1 080 kronor

Helgens tips

1. 1 Alvena ­Nonstop (Umåker, ­V75-2) Startsnabb tanks med perfekt spår. Klar.

2. 4 Access Tooma (Umåker, V75-3)

Fortsatt toppform. Kuskplus. Blir livs­farlig.

3. 12 Ghastly Face (Umåker, V75-7) Ser mycket fin ut. Kan runda allt trots läget