”De aktiva har det väldigt bra”

TRAV

Åke Svanstedt är sur på TV4 och vägrar prata med vissa av kanalens reportrar.

Nu går till tv-kanalen till motattack och bojkottar travtränaren.

Martin Källberg, ordförande i SHK, menar att travtränarna har det bra.

– Relationen mellan media och de aktiva inom travsporten är generellt mycket god, säger Källberg.

Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75
Martin Källberg.

Vid Drottning Silvias Pokal förra året erkände Åke Svanstedt för TV4:s reporter Åsa Elmroth att han hade lämnat fördel åt stallkamraten i loppet. Händelsen skapade stora rubriker och efter det vägrade Åke Svanstedt att uttala sig för TV4, en bojkott han hävde för några veckor sedan då Svanstedt uttalade sig för kanalen igen – men bara för vissa reportrar.

Det här har fått Kanal75 och TV4 att se rött. TV4 kommer i fortsättningen inte göra några intervjuer med Åke Svanstedt.

”Att betala folk går inte”

Svanstedt har ställt massa krav på Kanal75 om hur han vill ha det när han ska bli intervjuad. Bland annat vill travstjärnan ha pengar för att ställa upp. Något som får Martin Källberg, ordförande i SHK, att reagera.

– Att betala för att få intervjua folk går inte, det måste Åke Svanstedt och alla andra förstå. Hur diskussionerna gått mellan Kanal75 och Svanstedt har jag ingen aning om, men det måste alltid vara upp till redaktionerna att internt diskutera hur långt man är villiga att gå för att tillmötesgå intervjupersoners krav, säger Källberg till Trav365 och fortsätter:

– Att Åke vill ha betalt för att låta sig intervjuas uppkom första gången för två år sedan då han införde betallinjen. Då ordnade SHK (Svenska Hästsportjournalisters Klubb) en programpunkt på Travtränarnas Riksförbunds årsmöte, där vi berättade om varför vi inte accepterar det. Om nu Kanal75 sätter ner foten och vägrar acceptera att betala för intervjuer, då tycker jag att de visar prov på viss journalistisk och publicistisk integritet, vilket knappast varit deras kännemärke tidigare.

Trovärdighet

Källberg menar att det inte är bra för trovärdigheten att betala en person bara för att den ska ställa upp på en intervju.

– Utgångspunkten måste alltid vara att den som ställer upp på en intervju gör det av egen fri vilja. Man kan aldrig tvinga någon att ställa upp på intervjuer. Men så fort man börjar blanda in pengar så kan situationen dra åt vilket håll som helst. Då kan det ifrågasättas varför personen ifråga sagt som han eller hon gjort – är det för att de fått betalt för det? Det funkar inte att jobba journalistiskt på det sättet.

”De har det väldigt bra”

Åke Svanstedt har under ett helt år varit mycket sur och förbannad på TV4. Han menar att han blivit orättvist behandlad. Enligt Martin Källberg har de aktiva inom travet det mycket bra gentemot andra sporter.

– Relationen mellan media och de aktiva inom travsporten är generellt mycket god, i vissa avseenden lite för god, kan jag ibland tycka. De aktiva har det väldigt bra jämfört med andra stjärnor och framträdande personer i andra branscher. Vi hästsportjournalister är generellt sett dåliga på att lyfta fram negativa sidor av travsporten, vilket det ganska ofta finns anledning att göra. Tränare och kuskar har det generellt sett väldigt bekvämt, det handlar oftast om att tala om hur kul det var att vinna med den eller den hästen. Men om man vill vara bäst inom sitt gebit, då måste man förstå att med den positionen följer också att man ibland tvingas ta kritik och svara på frågor som inte alltid är så trevliga. Det är priset man måste betala för att vara på topp. Vissa förstår detta och kan hantera det, andra klarar inte av det, och det är bara att beklaga, säger Martin Källberg.