Edlund: Jag vill se honom i Elitloppet

Experten om stjärnan.

TRAV

7?627 personer på plats.

Strålande solsken och fina prestationer.

V75 på Umåker var en höjdare.

Störst förväntningar fanns på Stefan Hultmans Maharajah (V75-1). Och han gjorde ingen besviken, även om det blev dramatiskt 75 meter före mål. Den enda möjligheten att slå Maharajah är på snabbhet en kort bit.

Örjan Kihlström gav, precis som på Mantorp för fjorton dagar sen, konkurrenterna chansen genom att köra långsamma 1.15.5 första varvet. Över upploppet jagade Calamara Donna (vilken spurt) rejält. Maharajah hade hur mycket krafter kvar som helst, men inte den rätta speeden. Han försökte accelerera men i ivern tog han ett hjälpsteg som var nära att utmynna i galopp.

Men Maharajah är en klok häst som ogärna gör bort sig. Jag förstår Kihlströms taktik. Han vet att det kommer att bli tuffa lopp för hästen framöver.

Maharajah har verkligen glänst i årets två starter och kommer få en super­säsong. Jag vill se honom i elitloppet. Där behöver inte heller Örjan Kihlström köra så sakta som han gjort hittills i år.

Mer Stefan Hultman blev det i Guld­björken (V75-3) där hans Marshland vann säkert. Örjan Kihlström kunde, som väntat, komma till spets tidigt. Sen var det givet att han skulle få moderera tempot som han önskade. Marshland gled undan, dock utan att imponera, före en bra spurtande Clear Sign. Här gjorde Dig for Dollars en bra ­upphämtning till tredjeplatsen sedan Jim ­Oscarsson missat starten grovt.

Umåker har inte haft några sportsliga framgångar på V75 de senaste åren. Men i går blev det både en vinst och en tredjeplats. Segern fixade Patrik Nygren med Chuck Liddell (V75-2) efter att haft ledningen från start till mål. Det är inte ofta hästar förbättras när de lämnar Åke Svanstedts träning. Chuck Liddell är ett undantag. Det är sällan man ser en häst som lägger så mycket mark under sig som han gör när han sträcker ut. Håller benen kan sommaren bli skoj.

Tredjeplatsen togs av El Sueco. Han fick visserligen sin segerrad bruten (fem raka) men vilket lopp han gjorde. Precis när El Sueco hamnat utvändigt ledande Jerka ­Tilly (900 meter kvar) trodde han att loppet var klart och sprang utåt. 75 meter senare var El Sueco sist. Han spurtade sedan formidabelt, men nådde inte vinnande ­Jerka Tilly.

Bäst av alla vinnare var Youpie i V75-epilogen. Ove A Lindqvist försökte överta spets, men fick svar av Äldans K. och fick nöja sig med dödens.

Trots det var Youpie i en klass för sig vann enkelt på 1.13.6/2?140 meter. Tränaren Åke Svanstedt hade tagit bort skygglapparna för ögonen så att hästen kunde se konkurrenterna. Det gav en Youpie som kämpade från början till slut.

Måste också berömma Umåker och dess personal (ideella organisationer) som försöker gör V75 till något extra när travets elitserie kommer till banan. Här har andra banor (alla) mycket att lära sig. Jag ser gärna att Umåker får V75 två gånger per år

ARTIKELN HANDLAR OM