TV4 bojkottar Åke Svanstedt

Efter Åke Svanstedts bojkott av kanalen – nu slår TV4 tillbaka

Foto: ALN
Åke Svanstedt valde att bojkotta TV4 efter att ha berättat i kanalen om sin körning i Drottnings Silvias Pokal för ungefär ett år sedan.
TRAV

För ett år sedan bojkottade Åke Svanstedt TV4.

Nu slår tv-kanalen tillbaka och bojkottar Svanstedt.

– Svanstedt har valt att inte prata med vissa av våra reportrar och då väljer vi att acceptera det, säger Niclas Andersson, vd på Kanal75 som producerar delar av TV4:s travsändningar.

Åke Svanstedt valde att bojkotta TV4 efter att ha berättat i kanalen om sin körning i Drottnings Silvias Pokal för ungefär ett år sedan. Under intervjun med reportern Åsa Elmroth erkände Svanstedt att han lämnat fördel till stallkamraten, något som STC, Svenska Travsportens Centralförbund, reagerade över.

Fallet togs upp av STC, men de valde att fria tränaren. Sedan dess har Svanstedt vägrat att uttala sig till TV4, en bojkott som han hävde den sjätte mars då han vann V75 på Jägersro. Men Svanstedt väljer bara att prata med ett fåtal personer på TV4 vilket får Kanal75 och TV4 att se rött.

”Verkar inte förstå”

Kanal75 har nu beslutat att inte prata med Åke Svanstedt så länge han väljer att bara uttala sig för vissa reportrar.

Niclas Andersson på produktionsbolaget:

– Svanstedt har valt att inte prata med vissa av våra reportrar och då väljer vi att acceptera det.

– De flesta aktiva inom trav- och galoppsporten brukar se värdet av att vara med mycket i tv och media, både för sin egen och branschens skull. Men Åke tycks kanske inte värdera den saken på samma sätt.

Samtidigt menar Niclas Andersson att det handlar om flera faktorer.

– Att han vill styra vårt arbets-schema, och säga att den ställer han upp för, men inte den. Att han kräver betalt för att ställa upp på intervjuer. Att han helst bara vill ställa upp för intervju när han vunnit eller gjort något bra.

– Och att han just nu, den senaste månaden, lite godtyckligt ändrat villkoren för sin medverkan mer eller mindre dag för dag, och hans medverkan kräver ett förhandlande och trixande bland vår personal i princip varenda dag, säger Niclas Andersson.

Vann Elitloppet

Åke Svanstedt var den stora dominanten under 2009 då han bland annat vann Elitloppet. Men skulle Svanstedt vinna Elitloppet i år igen så kommer inte TV4 göra någon intervju med stjärntränaren.

– Det finns inga undantag. Det spelar ingen roll om han vinner Elitloppet eller tio lopp på en dag, oavsett hur glad Åke är så kommer vi inte intervjua honom. Minst 70 procent av de intervjuer vi gör är av positiv natur. Vi känner inte att vi varken kan eller vill möta alla hans krav för att vara med i TV.

– Åke är en väldigt duktig person och det är tråkigt att det blir så här. Det drabbar Åke, hans hästägare, kunder och tv-tittarna. Jag hoppas verkligen att han kommer ändra sig och han är väldigt välkommen att komma tillbaka och ställa upp på alla intervjuer. Vi tycker att alla aktiva bör behandlas ungefär lika, och därför vore det inte fair mot någon att ge Åke Svanstedt den extrema särbehandling han kräver för att delta i sändningarna, säger Niclas Andersson.