Efter skadorna – nu är stjärnan tillbaka

Foto: THOMAS BLOMQVIST/KANAL75
TRAV

För tre år sedan vann han Olympiatravet.

Därefter har allvarliga skador stoppat Gentleman som inte har startat sedan september 2007.

Nu är stjärnhästen nära en comeback.

– Han kommer hem på tisdag och kvalar inom kort, säger Kari Lähdekorpi till Trav365.

För tre år sedan vann Gentleman Olympiatravet i imponerande stil.

Han slog då bland annat Torvald Palema, Kesaco Phedo, Acclaim med flera.

Segern var en av Kari Lähdekorpis största i hans karriär och Halmstad-tränaren målade ansiktet i guldfärg efteråt. Gentleman vann storloppet Jämtlands Stora Pris samma år och sprang in närmare två miljoner kronor den säsongen.

Blödning i gaffelband

Därefter började problemen med flera allvarliga skador.

Gentleman fick en blödning i ett gaffelbandsfäste och tvingades till ett långt uppehåll. När han för två år sedan skulle göra comeback och var anmäld till ett lopp i Kalmar blev han skadad igen. Orsaken var på nytt en blödning i ett gaffelband och Kari Lähdekorpi skickade hästen till finska Lappland för rehabilitering.

– Han har varit hos en kille som är mycket duktig på den här typen av skador. Hästen har fått gott om tid och skadorna har läkt ut ordentligt. Han var egentligen startklar redan i höstas men eftersom vi inte ville starta honom på hårda vinterbanor fick han vänta. Så han har fått en ordentlig grundträning, säger Kari Lähdekorpi.

Dags för comeback

Nu kan en comeback vara nära förestående. Lagom till årets Olympiatrav kan Gentleman börja tävla igen – för första gången på drygt 2,5 år.

– Hästen kommer hem på tisdag nästa vecka. Han är startklar och kommer att kvala inom kort. Jag ska bara köra ett banjobb med honom först, säger Lähdekorpi.

– Enligt han som har tränat honom i Finland ser Gentleman mycket fräsch och fin ut nu. Enligt honom så kommer hästen i alla fall inte att få några mer problem med gaffelbandet.

Till vilken nivå kan Gentleman komma tillbaka?

– Jag hoppas och tror att han fortfarande kan vara en duglig snabbloppshäst. Visserligen är han tio år men han har inte gjort så många starter. Men att han däremot ska komma tillbaka till eliten och starta i stora lopp blir normalt sett svårt.

– Men jag tror fortfarande att han kan ha en del pengar att hämta om han håller ihop.

Är Gentleman den bästa häst du har tränat?

– Nej, jag håller Hot Shot Knick som den bästa. Men Gentleman är inte långt efter och det känns bra att han snart kommer hem igen. Det ska bli kul, säger Kari Lähdekorpi om sin nästan femfaldige miljonär.