”Får puls och det blir en riktig kick”

Foto: Casper Hedberg
Mats Garbrielsson.
TRAV

Entreprenören Mats Gabrielsson är van vid affärer i mångmiljonklassen.

Han jämför det själv med när hans hästar springer på travbanan.

– Det är precis som när man gör en stor affär. Man får puls och det blir en riktig kick, säger Mats Gabrielsson, ägare och uppfödare till Access Tooma som startar i gulddivisionen.

Risktagaren Mats Gabrielsson är miljardären som har förvandlat flera konkursföretag till vinstmaskiner. Man har kunnat se honom som en av investerarna i SVT:s Draknästet. Där får personer med affärsdrömmar chansen att övertyga framgångsrika investerare att de ska gå in och finansiera deras affärer.

Mats Gabrielsson har även ett stort och långvarigt travintresse. Han har ägt och fött upp mängder med stjärnhästar genom åren. Han är amatörkusk även om han har kört sporadiskt de senaste åren. Dessutom har Gabrielsson en egen travbana i Estland och äger drygt 120 travhästar just nu.

–  Antalet har ökat och just nu är det en bit över 120 hästar. Vi har bland annat 30 ettåringar och 30 föl, säger Mats Gabrielsson till Trav365.

”Brukar gå åt helvete”

Han är mannen bakom uppfödarnamnet Tooma och dessa hästar har tävlat mycket framgångsrikt de senaste åren. Det vittnar om inte annat den goda startprocenten samt genomsnittet gällande insprungna pengar.

–  Mina uppfödningar har tjänat 325 000 kronor i snitt genom åren. De flesta av mina hästar kommer till start och bara i fjol så startade 21 av 22 treåringar, berättar han.

Trots att Mats Gabrielsson är en upptagen man med sina företag ägnar han en hel del tid åt travet. Han följer sina hästar väl och har järnkoll när hans uppfödningar tävlar.

–  I genomsnitt lägger jag 30 minuter upp till en timme per dag åt travet. Ibland mer och ibland mindre. Jag brukar alltid titta när jag har en häst till start och då ser jag loppen på tv:n eller datorn. Kan jag inte se dem live tittar jag på lopprepriserna efteråt.

– Jag är väldigt intresserad av det här och gör det inte för att tjäna pengar.

Gabrielsson: Jag får puls

I lördagens lopp tävlar Access Tooma om 300 000 kronor i förstapris. Loppet han startar i heter Guldbjörken och Mats Gabrielsson kommer att sitta klistrad framför tv:n för att se sin häst live.

– Det finns få saker som går upp mot att ha en egen häst till start. Eller att sitta och köra själv i ett lopp. Det är som att göra en stor affär. Man får en riktig kick av det, säger Mats Gabrielsson.

–  Skillnaden är att en affär kanske tar en månad att genomföra medan det här är det över på en halvtimme. Då räknar jag in förberedelser inför loppet, och sedan själva tävlingen i loppet.

–  Jag får puls helt klart och det är oerhört spännande. Men det är också det som är riktigt roligt.

Framgångsrik

Som den perfektionist och framgångsrika företagare Mats Gabrielsson är så lämnar han heller inget åt slumpen när det gäller uppfödning av travhästar. Det har också återspeglat sig på det framgångsrika resultatet för Tooma-hästarna. Han har som nämnts tidigare en egen travbana som han äger och driver i Estland och även ett stuteri för unghästar i Tallin.

–  Det stuteriet är jag stolt över att ha byggt upp. Jag åker själv över var tredje vecka och med jämna mellanrum har jag med mig stortränare som exempelvis Stig H Johansson och Timo Nurmos. De går igenom och provkör mina unghästar för att se vilka de är intresserade av att köpa. I framtiden ser jag ett mer utbyte med Estland.

–  Jag är så engagerad i det här och vill gärna vara delaktig i alla bitarna. Allt ifrån att bestämma vem som ska vara mamma och pappa till hästarna till vem som ska köra dem i loppen. Allt måste vara perfekt i kedjan. Det är en del av det roliga i den här sporten, menar han.

–  Det som skiljer mig från många andra uppfödare är att jag säljer mina hästar när de är två år gamla. Då är de långt komna och jag har kontroll på hela biten, alltifrån härstamningen till hur de har tränat.

I en TV4-intervju i Vinnare V65:s ”Höjdarmötet” i våras beskrev Mats Gabrielsson sig själv som en psykopat.

–  Alla som är framgångsrika är psykopater, beskrev han sig själv då.

Nu säger han:

–  Jo, jag sa så men mitt största problem är att jag har för mycket empati. Jag är logisk men har för mycket känslor med ibland.

”Ingen bra spelare”

Apropå känslor så är det något Mats Gabrielsson kommer in på när det handlar om att spela på hästar. Han har i tidigare intervjuer berättat att han kan spela för mellan 10 000 kronor till 15 000 kronor på en vecka.

– Men då ska man sätta det i relation till vilken inkomst man har, påpekar han.

– Om jag spelar för 10 000 kronor i veckan kanske jag får tillbaka 7 000 kronor. Samtidigt har jag kanske gjort en miljonaffär och då förstår alla att det inte är någon stor grej.

– Jag betraktar mig inte som någon storspelare och dessutom är jag ingen bra spelare. Jag spelar mer med hjärtat och ofta på mina egna hästar, säger han och skrattar.

Till sist; vilken eller vilka är dina bästa hästar du har ägt och fött upp genom åren?

– Oj, det är ungefär som att svara på vem av ditt barn som är bäst.

– Men bästa hästarna som jag har ägt så måste jag säga Born Quick, Dream of Gold, Tres Solide L., Iata Käll och O’Haras Arrow. Och av de som tävlar just nu måste det nog vara Access Tooma, säger Mats Gabrielsson till Trav365.