”Måste bli 20 meter bättre för Elitloppet”

Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75
Stefan Melander tackar Iceland efter segern i Jubileumspokalen i augusti förra året.
TRAV

Scarlet Knight vann det mesta utom Elitloppet.

Nu ska sonen Iceland försöka klara av det som pappa inte grejade.

– Det vore helt fantastiskt men han måste bli 20 meter bättre, säger tränaren Stefan Melander.

Solvallatränaren Stefan Melander firade för några år sedan stora framgångar med megastjärnan Scarlet Knight. Hästen vann 44 lopp på 80 starter och tjänade över 17,8 miljoner kronor. Scarlet Knight radade upp segrarna som unghäst och vann bland annat Hambletonian Stakes och Orsi Mangelli under sin karriär. Hästen deltog i flera Elitlopp men lyckades aldrig vinna. Två gånger (2002 och 2003) slutade han trea.

Hundratals avkommor

Efter avslutad tävlingskarriär blev Scarlet Knight avelshingst och under de senaste åren har Melanders ögonsten lämnat över 250 avkommor.

Scarlet Knights framgångsrikaste avkomma är sexårige Iceland som under femåringsäsongen gjorde stor succé. I augusti vann hästen Jubileumspokalen med en miljon kronor i förstapris.

– Iceland blev bara bättre och bättre hela tiden under förra året och var mycket fin. Han blev sjuk efter det sista loppet förra året och jag valde att låta honom vila. Jag ville inte slita på honom och han har tränat på helt perfekt i vinter, säger tränaren Stefan Melander om sonen till Scarlet Knight.

Galopperade som favorit

För tre veckor sedan gjorde hästen årsdebut på Sundbyholms travbana som jättefavorit. Hästen galopperade mycket från start och tappade värdefull mark. Men trots den inledande galoppen slutade Iceland trea – efter en mycket vass upphämtning.

– Han blev lite väl pigg bakom bilen, normalt sett så är han inte det och det var lite dumt gjort av honom. Jag hade ingen klocka med mig men han joggade ikapp dem och kändes fin.

”Långt ifrån toppform”

På onsdag är det dags för årets andra start då hästen startar i V64-1 i The Onions lopp. Iceland får hårt motstånd då Stig H Johanssons stjärna Nu Pagadi kommer till start. Enligt Stefan Melander ska hans häst gått framåt med det senaste loppet i kroppen men Melander är ändå orolig.

– Mina hästar behöver ett, två eller kanske tre lopp innan de kommer igång ordentligt. Han är inte på topp på onsdag, det är långt ifrån toppform. Han är mycket mycket svårbedömd men han känns väldigt fin och är riktigt bra.

Du har spår två bakom startbilen på onsdag, är det ledningen som gäller?

– Det får vi se när bilen släpper fältet. Jag är ingen stor kusk men jag har kört ganska många lopp ändå. Min häst är snabb när man kör på honom från start.

Kritisk till banan

Iceland har gjort sina bästa lopp utan skor på alla sina fyra hovar. Men på onsdag kan Stefan Melander välja att köra sin häst med skor runt om.

– Senast var banan jävligt dålig på Solvalla. Är den lika dålig igen kanske jag kör med skor runt om. Men är banan väldigt fin ska han kunna gå barfota fram i alla fall.

”Måste bli 20 meter bättre”

Solvallas travbanechef Tore Fyrand har tidigare sagt att han är intresserad av att se Iceland i Elitloppet – ett lopp som Stefan Melander drömmer om att vinna med en avkomma efter Scarlet Knight.

– Det vore helt fantastiskt. Men vi får ta starten på onsdag först innan vi funderar på Elitloppet. Att Iceland har allt har han redan visat men han måste ändå bli 20 meter bättre i år för att vara en vinnare av Elitloppet. Vi får se hur det blir.

I V64-3 har du fem hästar till start, vem har bäst chans?

– Det är nog Salsa Marandaise, hon har gjort riktigt bra lopp.

Du har Man On The Moon i V64-5, har han någon vinstchans?

– Han har riktigt bra form och har gått fruktansvärt bra. Åttondespår är inte det roligaste men har han tur och det löser sig så ska han räknas, säger Stefan Melander till Trav365.

ARTIKELN HANDLAR OM