Topphästarna som möts i Orebro Intn'l

Foto: KAANL75
Västerbo Paradise och Spring Erom är de två största namnen i årets spännande upplaga av Orebro Intn'l.
TRAV

Spelvänligt och högklassigt.

Stayerloppet Orebro Intn'l förgyller lördagens jackpotkryddade V75-omgång med 47 miljoner kronor i sjurättspotten.

– Örebro har haft som målsättning att göra det här loppet till något riktigt stort. Nu tycker jag att man har lyckats, säger banans tidigare sportchef Mattias Stenby.

Ett annorlunda lopp med ett ovanligt namn.

Orebro Intn'l är en udda fågel bland de svenska storloppen där bilstart och korta distanser är helt dominerande.

Här handlar det om ett styrkeprov över tre varv med hästar på tre volter. Tillhör man eliten får man finna sig i att försöka plocka tillägg på uppgående stjärnor, ofta sådana som radat V75-segrar i lägre klasser. Så ser det exempelvis ut för Spring Erom - hästen som i sin senaste start tog skalpen av självaste Maharajah, men nu har en svettig uppgift från sin startposition längst bak i fältet.

I fjol höjdes förstapriset till 400 000 kronor och med tanke på det kanske den upplagan blev en liten besvikelse.

Det är den definitivt inte i år.

Lika bra som Harper Hanovers

Startlistan formligen vimlar av segermaskiner i toppform. Faktum är att om man ser på resultatraden - de fem senaste starterna - hos de 15 deltagarna så finner man 36 förstaplatser, seger i nästan varannan start alltså.

– Nu har Orebro Intn'l blivit ett lopp som tränare siktar mot. Det var målet vi hade när jag var med och utvecklade loppet under 2004-2005 och man kan väl säga att det har uppfyllts i år, säger Mattias Stenby som under dessa år jobbade som sportchef på Örebrotravet innan han rekryterades till samma jobb på Solvalla.

Och just på Solvalla kör man loppet som legat som modell för Orebro Intn'l, Harper Hanovers. Det senare är en av elitloppshelgens absoluta höjdpunkter och körs också över tre kilometer med hästar på tre volter.

– Det räcker med att titta på startpoängen hos hästarna för att se att Örebros lopp i år håller ren Harper-klass, påpekar Stenby.

Mer spel i långa lopp

Inte mer än rätt kan tyckas eftersom Orebro Intn'l i och med prisökningen blivit landets näst största slag över tre varv.

Den höga sportsliga klassen innebär också att loppet blir mer intressant ur spelarnas synvinkel.

– Ja, spelmässigt är sådana här lopp jättebra. Det ser man ju varje år på Harpers som har otroligt hög omsättning. Jag förde faktiskt statistik när jag jobbade på Solvalla och kom fram till att det är högre omsättning generellt i lopp över längre distanser. Så att spelarna gillar det är det ingen tvekan om.

En som gärna skriver under på det är Solvallas populäre värmningsexpert Fredrik Widman som får stora ögon när han begrundar startlistan till lördagens avslutande V75-lopp och ger sin analys.

– Det ser verkligen jämnt och tufft ut, precis som Harpers. 13 Spring Erom och 7 Västerbo Paradise blir favoriter, men man ska tänka på att det är väldigt jobbigt att runda stora fält i spåren nu när banorna börjar bli vårsnabba. Mitt drag är 1 Ladies Man som sett ovanligt smidig ut i sina senaste starter och kan få en perfekt resa bakom en hårddragande 5 River de Liton, säger Widman.

Andra följer efter?

Ja, segerkandidaterna och de tänkbara löpningsförloppen är betydligt fler än i ett "vanligt" storlopp med bilstart över kort distans där startspår och positioner ofta är helt avgörande.

Och den som gillar lopp av den typ som Orebro Intn'l representerar kan se ljust på framtiden. Det tror i alla fall Mattias Stenby som för tre veckor sedan tillträdde sin nya tjänst som biträdande sportchef på Svenska Travsportens Centralförbund (STC) och således kan utöva inflytande på ett nationellt plan.

– Under sommaren körs så otroligt många liknande lopp för högsta eliten att hästarna nästan inte räcker till. Då tror jag det kan vara bra med lite annorlunda propositioner där vi får se andra typer av hästar också.

– Orebro Intn'l är ett bra exempel och går det att visa att sådana lopp dessutom genererar mer spel så har ju andra banor all anledning att följa efter.

Robin Johansson/Kanal75

ARTIKELN HANDLAR OM