”De får vara bra om de ska kunna slå henne”

Fredrik Persson om sin topphäst och kvalet till Drottning Silvias Pokal

Foto: KANAL 75
Fredrik Persson och Viola Silas.
TRAV

Trav-Sveriges nya superstjärna jagar 14:e raka segern.

Viola Silas visade i årsdebuten vad som komma ska.

Nu förväntar sig alla att hon vinner Drottning Silvias Pokal.

– Jag har aldrig varit med om ett sto som är så muskulös som hon är, säger Fredrik Persson.

På torsdag är det dags för en stjärnfylld kväll på Åbytravet.

Då avgörs kvalen till Kungapokalen, samt till Drottning Silvias Pokal.

Det största intresset tilldrar sig på stosidan.

Trav-Sverige kan i Viola Silas ha en ny Ina Scot, Queen L. - eller vad man nu vill dra för paralleller - i vardande.

Viola Silas gjorde årsdebut för ett par veckor sedan och bollade då med konkurrenterna. I överlägsen stil vann hon på Axevalla och är fortfarande obesegrad efter 13 starter.

– Jag tycker att hon var väldigt smidig och fin. Det känns som att hon har gått framåt ytterligare med vinterträningen och det fanns gott om krafter kvar. Det ser väldigt bra ut, säger Fredrik Persson.

Vad är skillnaden med Viola Silas mot i fjol? Har hon förändrats något?

– Det är mera häst nu. Som treåring var hon mer valpig och ängslig och hade kanske inte den där styrkan trots att hon bara vann. Nu är det betydligt mer styrka och mer muskelmassa i henne.

– Jag har aldrig varit med om ett sto som är så muskulös som hon är. Hennes bakdel och motor är enorm. Det är nästan så att hon springer med ryggen eftersom hon springer lite lågt med huvudet. Hon får med sig ryggen mera och blir jäkligt effektiv och stark på det viset.

Hur vill du beskriva Viola Silas i övrigt?

– Det är en diva. Hon vet om sin status och det ska gå lite på hennes vis. Hon vill gärna bestämma över sitt liv.

– Men hästen är fantastisk och har betytt väldigt mycket för mig och lyft hela min rörelse. Det är ju sådana här hästar man drömmer om att få fram och ny har jag fått en. Det är som en saga.

”Får vara bra för att slå henne”

Närmast väntar uttagningarna till Drottning Silvias Pokal. Viola Silas blir megafavorit och alla förväntar sig att hon vinner. Så även finalen.

– Hästen kändes jättefin i ett lättare rakbanejobb under måndagen. Det ska bli jäkligt intressant och de får vara bra om de ska kunna slå henne, menar Persson.

Drömmer om internationella lopp

Fortsättningen i år lär bli minst lika intressant. Framöver finns lopp som Stochampionatet, Breeders Crown och Svenskt Travderby. Det sistnämnda är ett lopp som både ägarna och tränaren är sugna på att vara med i. När nu stjärnor som Zola Boko och Red Hot Dynamite är skadade så har inte Viola Silas aktier sjunkit direkt.

– Men det är många lopp kvar innan Derbyt. Jag vill inte börja prata och spekulera om det redan nu, slår Fredrik Persson ifrån sig.

– Nu är det Drottningens Pokal som gäller till att börja med. Visst vore det kul att möta hingstarna framöver och jag tror nog att hon skulle klara sig bra. Jag hoppas att hon fortsätter att utvecklas och en dröm vore ju att kunna vara med i ett internationellt lopp framöver. Men det är inte aktuellt i år.

Även Omega Neo jättefin

Kalmartränaren har även en annan deltagare i uttagningen till Drottning Silvias Pokal. Det är fjolårets Oaks-finalist Omega Neo som har visat fin form i årets två första starter. Efter seger i årsdebuten blev det senast en tredjeplats.

– Det blev ett taktiklopp senast med lågt tempo i täten. Hon avslutade mycket bra och jag var nöjd med henne. Hästen känns jättefin i träningen och jobbade ihop med Viola Silas under måndagen.

– Jag tror att hon har goda möjligheter att ta sig till final. Med ett bra spår i finalen tror jag att hon kan vara med där framme och kriga även där.

– Omega Neo och Viola Silas är två olika typer av hästar. Omega är mer lätt och gracil än Viola och mera än tjej. Hon är långklivad medan Viola är en stenhård slugger, säger Fredrik Persson.

Michael Carlsson/KANAL75