Örebro – beviset på att jag har rätt

Micke Nybrink om helgens V75 och Örebro International

TRAV

V75-7, Örebro International, är beviset.

Det går att skriva ut fantastiskt roliga lopp. Hela omgången är en njutning.

Och så är det jackpott.

I 15-20 år har jag tjatat om hur man ganska enkelt fixar spelvänliga och roligare travlopp. Långlopp med hästar över hela ­banan, från olika distanser ska det vara. Örebro International (V75-7) är beviset för att jag har rätt. Jösses vad rätt jag har. Kan det bli mer spännande? Kan vi räkna med mer action någon annanstans? Finns det alla möjliga tänkbara loppscenarion?

Nej, nej och ja.

Att det inte körs fler lopp av den här sorten är en gåta. Det vilar något mossigt över dem som bestämmer hur loppen ska se ut – eller så är de bara lata och ointresserade, spelar inte själva kanske? Sitter och sover? Bö! Vakna, se och lär av Örebro.

Ett långlopp i varje V75-omgång med en fet prischeck som lockar ut guldhästar från dubbla eller tredubbla tillägg och vassa kusar i de lägre klasserna på start.

”Speedway” gynnar Nellie

Vem vinner då V75-7? Spring Erom är förstås det givna svaret, han har bäst chans. Han är en av Sveriges bästa hästar redan nu och om det klaffar på vägen är det slakt. Men det kan också strula, många är sugna och det kan bli långt fram till täten. Tänk också på att Örebro bjuder på lite Åmål-feeling, speedway, runt runt och kort upplopp (175 meter). Speedway. Min ”lösning” blir därför riklig gardering. ­Nellie Vingboons är min nya favorithäst, ett av Sveriges bästa ston, och om hon får attackera tidigt kan hon bli svår att knäppa.

Annars är upplägget tre spikar, två av dem är inte i närheten av att bli favoriter:

Turnaround vinner guldloppet, V75-3. Han är en blixt bakom bilen när han körs, som nu, med helstängt huvudlag (skygglappar) och jag är helt inne på att det bara smäller, sen sitter han i spets. Senast var Kolgjinis racer fin när han bollade med motståndet, 1.11 sista 1 000 gick han med en lätt gäspning. Spets, 1 609 meter, kort upplopp och de andra spurtar utan större framgång.

Vanessa du Ling var ungefär lika bra som Maharajah och Spring Erom senast. Hon avslutade urstarkt från femte ytter som trea. Att hon ska ta stryk av ston tror jag inte. Björn Goop gasar direkt och vinner från dödens. Den här är klar.

Avalon Spider är lite fräckare. Han var bättre än någonsin senast när han stack till ledningen och gled undan utan att pressas. Innerspår bakom bilen är aningen ­lurigt men bättre sedan Örebro flyttat startplatsen 40 meter längre in på rakan. Kan bara ­Roger Malmqvist svara ut ­Conrads Garland den första biten så är bör det gå fint. Annars får Malmqvist ta sig ut eller nåt. Fråga inte mig, det är inte jag som kör. Se till att vinna bara, Roger.

De andra loppen:

Victory Love hade varit en tänkbar spik från ett bättre läge än innerspår. Han är troligen inte tillräckligt snabb den första biten och kan hamna i maskin. Med klaff eller i spets är det förstås toppchans.

V75-2 är inte så lätt. Redtop har hittat stilen hos Svanstedt och kan också öppna ganska bra, Hästen ser ändå inte helt stabil ut och jag garderar. Veijby Boom går fort till slut varenda gång utan att någon ser det. Han kan mycket väl skrälla.

Lexington Ås är bäst i V75-4 men har sämsta läget. Kan absolut vinna ändå men kan lika väl vara chanslös om det strular lite. Badly Drawn Boy är startsnabb och trivs på sprint medan Flash Dreamcatcher är intressant från sitt perfekta läge.

FAKTA

Nybrinks system och tips

V75-1: 1, 2, 4, 5, 9, 10 (res 11–12)

V75-2: 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9 (res 7–1)

V75-3: 4 Turnaround (res 2–1)

V75-4: 1, 3, 4, 6, 7, 8, 12 (res 2–11)

V75-5: 6 Vanessa du Ling (res 5–12)

V75-6: 1 Avalon Spider (res 5–2)

V75-7: 1, 5, 7, 8, 9, 11, 13 (res 14–10)

2 058 rader/1 029 krono

Helgens tips

1. 4 Turnaround (Örebro, V75-3)

Startblixt. Flyger till front. Jag spikar.

2. 6 Vanessa du Ling (Örebro, V75-5)

Tanks. Styrs fram i dödens. Krossar allt.

3. 1 Avalon Spider (Örebro, V75-6) Har aldrig sett bättre ut. Fräckt singelstreck.